Administration 

Trin for trin: Sådan forhandler du dig til højere løn

Husk andre ting end de kolde kontanter, når du forhandler løn, lyder rådet fra eksperter. (Foto: Modelfoto: Scanpix/Iris)

Det kræver den rette strategi, hvis du skal have mere ud af lønforhandlinger som nyuddannet, ved jobskift eller til den årlige lønforhandling,

Nye undersøgelser viser, at man får gode lønhop, når man skifter job.

Der er dog også andre gode muligheder for at give din løn et nøk op. Allerede ved første lønforhandling som nyuddannet, kan du sikre dig en god start, og hvert år er der gode muligheder ved den årlige lønforhandling.

Carsten Kjær Busk er forfatter til bogen "Scor kassen ved lønforhandling" og anbefaler, at man ved forhandlingerne kigger på andet end lønkronerne:

- Der, hvor de fleste fejler, er, at de er fokuseret på lønnen, og så glemmer de alle andre variable såsom pension, ferie, frokost, arbejdstider og forskellige medarbejdergoder, siger Carsten Kjær Busk.

Derfor kan man ikke nøjes med at se på en lønstatistik, men skal sørge for at få alle variable med. Det kan samtidig variere, hvilken værdi de forskellige ting har, alt efter hvor i livet du er. Som nyuddannet single er det måske fint at arbejde over, mens familiefaren skal forhandle om barsel eller mulighed for flekstid.

Både Carsten Kjær Busk og forhandlingsdirektør i Dansk Magisterforening Lotte Spanggaard fremhæver forberedelsen som det vigtigste ved en lønforhandling. Du skal vide, hvad du er værd, hvad dit må for forhandlingen er, og hvor smertegrænsen går.

Og så skal man være indstillet på, at en forhandling er en form for konflikt, fordi den først opstår, når men er uenige. Konflikten skal dog ikke vare ud over forhandlingen.

Nedenfor guider Carsten Kjær Busk og Lotte Spanggaard til, hvordan du får mest ud af lønforhandlingerne som nyuddannet, ved de årlige lønforhandlinger og ved jobskift.

7 trin til lønforhandling

Carsten Kjær Busk har i sin bog "Scor kassen ved lønforhandlinger" lavet et lønforhandlingsskema med 7 trin:

 1. Behov: Find ud af, hvad der betyder noget for dig
 2. Indsamling af information: Find eventuelle data på virksomheden situation, og hvad folk i stillinger lignende din tjener
 3. Udvælg forhandlingsparametre: Find ud af, hvad du vil forhandle om, f.eks. løn, pension og ferie. Få styr på dit udgangspunkt, hvad du vil kræve, og hvor din smertegrænse går.
 4. Forbered forhandlingen: Find begrundelserne for, at du skal have mere i løn
 5. Positive kendetegn ved dig: Find ud af, hvad der karakteriserer dig, og som du kan spille på til forhandlingen.
 6. Dokumentation: Find dokumentation for dine resultater, du kan medbringe til forhandlingen.
 7. Konfirmering: Skriv et referat eller en note på, hvad I blev enige om til selve forhandlingen.
UDVID

Som nyuddannet

Ifølge Carsten Kjær Busk er det de færreste, der rent faktisk forhandler om lønnen i deres første job. De accepterer blot, hvad de får tilbudt. Han anbefaler, at man som studerende fokuserer på følgende ting:

 • Find ud af, hvad hele lønpakken er, og hvilke andre medarbejderfordele jobbet har. Spørg ind til det, når chefen præsenterer lønnen i jobbet og husk, at det også er noget, man kan forhandle om.
 • Find ud af, hvad der er det vigtigste for dig. Hvis det blot handler om at få dit første job, kan det være, du ikke vil forhandle så meget, men der kan også være gode fordele at komme efter.
 • Husk at forhandlingen starter ved det første nej. Sæt dine egne kompetencer i spil og henvis for eksempel til konkrete ting i dit cv, når du argumenterer for højere løn.

Selvom man er nyuddannet har man stadig en erfaring med sig, siger Lotte Spanggaard og opfordrer til, at man ranker ryggen. Udover studie har mange haft job ved siden af eller lavet projekter, der er relevante for den virksomhed, de starter hos. Hun anbefaler, at man som studerende gør følgende ting:

 • Du skal være ydmyg, men stadig slå på de erfaringer, du har tilegnet dig
 • Du kan spille på din ungdom og den iderighed, innovation og anderledes tilgang, du har med, fordi du ikke er fastgroet i branchen. Nutidens unge kan særligt spille på deres digitale kompetencer, der er efterspurgte.
 • Brug din fagforening, så du ved, hvordan kutymen er i den enkelte virksomhed, og hvad  du kan tillade dig at forhandle om.

Ved den årlige lønforhandling

I de fleste virksomheder er der en årlig lønforhandling. Ifølge Carsten Kjær Busk er der typisk to scenarier ved de forhandlinger. Det ene er, at man forhandler gennem tillidsmanden, der så får en pulje, som vedkommende skal fordele. Her handler det om at få overbragt sit ønske til tillidsmanden, for det er dem, der pipper højest, der får noget ekstra.

I det andet scenarie forhandler du selv lønnen, og her skal du starte forberedelsen tidligt. Lige så snart, du er gået ud af en lønforhandling, starter den næste, forklarer Carsten Kjær Busk. Han anbefaler følgende ting:

 • Før en logbog eller registrer på andre måder, hvad du har udført af opgaver. Vær samtidig opmærksom på, om du har fået øget dit ansvarsområde eller har taget andre opgaver, der kræver mere tid og arbejde eller flere bekymringer. Du kan ikke alene argumentere på, at du har fået et års anciennitet mere.
 • Se på hvordan din private situation har ændre sig siden seneste forhandling. 1.000 kroner mere i løn om måneden kan ikke nødvendigvis opveje, at du går glip af børnenes gymnastikopvisninger, og så skal du måske forhandle om arbejdstiden i stedet.
 • Forbered 3-5 gode argumenter, du kan fyre af lige efter hinanden og stiller dig selv i et godt udgangspunkt.

Lotte Spanggaard opfordrer også til, at man forbereder sig meget grundigt, før man går til den årlige lønforhandling. Det handler om at have styr på, hvor man har gjort en forskel. Hun anbefaler også, at man på arbejdspladserne har en åben dialog om, hvad man får i løn, for det gør det nemmere for folk at forhandle, og undersøgelser viser, at det hæver lønniveauet. Konkret anbefaler Lotte Spanggaard:

 • Du skal sende dine gode resultater til chefen inden lønforhandling, så I har noget at tage udgangspunkt i, der sætter dig i en god startposition.
 • Fremhæv de situationer, hvor du har fået chefen og/eller arbejdspladsen til at se godt ud.
 • Kend lønniveauet i virksomheden, så du kan holde det op mod din egen position og dine resultater. På den måde kommer du udover, at skulle sælge dig selv, men kan argumentere ud fra konkrete ting.

Ved jobskift

Carsten Kjær Busk fremhæver, at der næsten altid er højere løn at komme efter, når man skifter job. Hvis man allerede har et job, så er det lettere at kræve mere, end hvis du ikke har et job, hvor arbejdsgiveren måske vil prøve at presse dig.

Når du går til forhandlingen, anbefaler Carsten Kjær Busk:

 • At du ikke kun påpeger resultater inden for dit ansvarsområde, men også dem, der ligger uden for, som har gavnet din tidligere arbejdsgiver. Har du for eksempel stået for oplæring af andre, eller stået for julefrokosten og på den måde været kulturbærer. På den måde viser du også, at du gør ting af dig selv og ikke venter på arbejdsopgaverne.
 • Prøv at se, om du kan sætte tal på dine resultater. Har du nedsat ventetiden, øget salget eller forbedret effektiviteten med en bestemt andel? Det viser den konkrete forskel, du har gjort.
 • Vær meget opmærksom på, hvordan lønnen er skruet sammen, og hvordan det adskiller sig fra din tidligere virksomhed. Har du for eksempel fri på grundlovsdag, eller er der ikke betalt frokost længere? Det afgør også, om du stiger eller falder i løn.
 • Prioriter efteruddannelse som en del af lønpakken. Det kan gøre, at du ved næste forhandling får et lønhop, fordi du har ekstra kompetencer.

Når du skifter til et nyt job, handler det ifølge Lotte Spanggaard om at kende virksomheden, så man kan tilpasse sine argumenter efter det. Hun anbefaler at:

 • Du sætter dig ind i virksomhedens strategi og behov, så du kan vise, hvordan du har en særlig værdi i forhold til dem og kan bidrage med nye perspektiver.
 • Du peger på konkrete succeser og projekter, du er lykkedes med fra tidligere, så du har bevis for dine kompetencer.
 • Du ikke sætter dit lys under en skæppe. Der er efterspørgsel på personer med en høj faglighed, og det vil virksomhederne godt betale for.
billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen