Der findes ikke en nem metode at bekæmpe skvalderkål, og det frarådes, at anvende gift. Skvalderkål er faktisk umulig at komme helt af med, hvis man har rigtig meget af det.
Drop derfor ambitionen om at komme al skvalderkål i hele haven til livs og brug i stedet kræfterne på et eller få områder. Sådan råder Haveselskabet havedanskerne i kampen mod skvalderkål.
Har du et bed, som er meget inficeret af skvalderkål, er den nemmeste metode at nedlægge bedet, etablere græsplæne og klippe græsset jævnligt de næste tre-fire år, hvorefter bedet kan genetableres.
Skvalderkål tåler nemlig ikke at blive klippet ned hver eller hver anden uge og vil til sidst ikke kunne sætte nye skud.
Skvalderkålen snor sig ind om rødderne på andre planter. Hvis du vil flytte planter fra et inficeret bed, er det derfor en god ide at grave dem op og sætte dem i karantæne i potter for at se, om der kommer skvalderkål op, før man flytter dem til et andet bed.
Man kan også dække det inficerede bed til med en kraftig ukrudtsdug i to år. Det hindrer planten i at samle ny energi. Men det er ikke så pænt, og derfor er der ikke så mange, der vælger denne løsning.
Vil du hellere bekæmpe skvalderkålen i bedet, er det en god idé at grave jorden igennem, tidligt på sæsonen og fjerne så mange rødder som muligt. De skud, der så kommer, kan man hurtigt hive op.
Det kræver, at man er vedholdende, men uanset hvor grundigt du går til værks, skal du være forberedt på, at det ikke er muligt at få det hele med.
Skvalderkål breder sig primært gennem rødder. Derfor er det en fordel, hvis man kan klippe rundt om dem med græsslåmaskinen, for så forhindrer man dem i at brede sig til resten af haven. På den måde kan man afgrænse den i enkelte bede eller hjørner og lade planten være en del af haven.
Lader du skvalderkålen være, er det en plante med fine blomster, som mange insekter nyder godt af.
Læs mere om skvalderkål her
Du kan også spise skvalderkål
Skvalderkål er haveejernes fjende nummer et, men skavlderkål er også en spiselig urt, som tidligere blev dyrket og anvendt, som vi spiser spinat. Den er sund og smager godt i salat.
Blomsterne er også spiselige, og faktisk mildere end selve bladene, så de kan bruges som spiseligt pynt til alle retter.
Her er en stribe tips fra madsiden Madensverden til, hvordan man kan anvende skvalderkål:
- Hak de små skud og brug dem i dressinger, dip og creme fraiche-baserede salater som hønsesalat.
- Blend dem med parmesan, olivenolie og pinjekerner til en pesto. Du kan også bruge halv basilikum, halv skvalderkål og tilsætte lidt revet citronskal til pestoen.
- Fjern stilken og brug bladene i en salat sammen med andre grønne blade.
- Brug de hakkede skud som det grønne drys på smørrebrød, ris, gryderetter - kun fantasien sætter grænser.
- Blend dem med andre grøntsager og rismælk i en greenie, en grøn smoothie.