Du har nok lagt mærke til, at der dukker flere og flere gule mærkater op på varerne i supermarkedet, og at prisen er sat ned på mad, der kun kan holde sig til i dag eller i morgen.
Men hvis man ikke lige skal have lam eller laks til aftensmad i dag, er der jo ikke noget vundet ved at købe det. Eller hvad?
Faktisk kan de såkaldte madspildsvarer holde sig meget længere, end datomærket lover - hvis bare du gør lidt ved dem.
- Der er mange steder, hvor du kan få halv pris på madvarerne, fordi de udløber samme dag. Men hvis de bliver tilberedt, for eksempel kogt eller braiseret, så kan det holde sig meget længere, siger kok Mikkel Marschall til Ritzau Fokus.
Og vi taler altså ikke bare en dag eller to mere. Du kan forlænge holdbarheden betydeligt for eksempel på et fersk stykke kød, der synger på sidste vers.
- Man kan sagtens forlænge holdbarheden. Hvis du tilbereder maden med det samme, så kan det holde sig en uge. Hvis du går hjem og tilbereder et stykke bryst, kan det sagtens holde sig en uge, siger Mikkel Marschall og tilføjer:
- Men man skal selvfølgelig med alt mad lige dufte til det.
Kødet tilberedes, køles hurtigt ned og opbevares så i en ren beholder.
Og det er ikke bare maden i kødmontren, hvis levetid kan forlænges betragteligt.
Falder du over en bakke æg med "Stop madspild"-mærkatet, er det også værd at vide, at de proteinrige sager faktisk kan holde sig langt længere, end der står på æggebakken.
- Du kan sagtens spise æg, selv om de er gået en måned over, siger Birgitte Escherich, direktør i kostkompagniet og forfatter til madspildsbogen "Køkkenkræs og kloge kalorier".
Når du slår ægget ud, kan du lugte til det. Og hvis det ikke lugter af noget, kan det stadig spises. Lugter det dårligt, skal det til gengæld smides ud med det samme.
- Man kan faktisk også fermentere æg, hvor man putter dem tilberedte i en saltlage. Det øger holdbarheden med et par uger, tilføjer Birgitte Escherich.
Også grøntsagerne, der egentlig er på grænsen til at blive smidt ud, kan få nyt liv.
- Hvis du gerne vil lave en pastaret i overmorgen og kan se, at dine squash og auberginer synger på sidste vers, så rist dem af med det samme og sæt dem på køl. Så kan du tage dem frem om to dage og varme dem op igen og tilføje det sidste til din ret, guider Birgitte Escherich.
- Frugt, der er runkent, kan fryses ned i små poser til smoothies, det kan laves til en marmelade, en kompot eller en chutney, siger hun.
Sådan forlænger du madens levetid:
- Hav så lav temperatur i køleskabet som muligt. Hvis du har grøntsagsskuffer, der er indstillet på 1-2 grader, kan du lægge maden derned for at få den til at holde længere. Det gælder langt de fleste fødevarer og især fisk og kød, som fordærver hurtigere.
Men lad tomater og bananer ligge ved stuetemperatur.
- Køb tilbud ind og frys ned i fryseposer i den mængde, du skal bruge ad gangen. Se dog efter, om der står, at det allerede har været frosset tidligere.
- Lav en pose runkne gulerødder om til gulerodsmarmelade eller sylt de slatne agurker, så det bliver til lækker agurkesalat, der holder længere.
- Med langt de fleste fødevarer, kan du forlænge levetiden enten ved nedfrysning, tilberedning, syltning eller fermentering.
Kilder: Birgitte Escherich, direktør i Kostkompagniet
/ritzau/FOKUS