S vil have regeringen til at regne økonomisk prognose om
Regeringens økonomer må tilbage til deres regneark og komme frem med en prognose for dansk økonomi, der tager højde for de politiske forslag, regeringen har stillet, mener finansordfører Benny Engelbrecht (S). Foto: Ólafur Steinar Gestsson/arkiv/Scanpix
Regeringen fifler med sine regnestykker om, hvordan dansk økonomi vil udvikle sig, lyder beskyldning fra S.

Socialdemokratiet vil have regeringen til at omregne sin prognose for dansk økonomi næste år, Økonomisk Redegørelse.

Det siger finansordfører Benny Engelbrecht, efter at det er kommet frem, at det offentlige forbrug kun ventes at vokse 0,4 procent i 2018, hvis man tager højde for regeringens skatte- og erhvervsudspil.

Af Økonomisk Redegørelse fremgår det, at det offentlige forbrug vil vokse 0,5 procent. Altså en forskel på 0,1 procentpoint.

Men 0,1 procentpoint er et stort beløb, når det er offentlig økonomi, der er tale om, påpeger Benny Engelbrecht. Det løber faktisk op i 500 millioner kroner, siger han.

- Hvis man synes, at 500 millioner er en detalje, så kender man ikke specielt meget til nationaløkonomi. 500 millioner kroner betyder selvfølgelig noget, især i en situation, hvor velfærdssamfundet er presset.

- Derfor går det ikke, at regeringen fifler med tingene.

Benny Engelbrecht mener, at der har været udsendt mange misvisende beregninger fra regeringen den seneste tid.

Han henviser blandt andet til tal for, hvem der står til at få mest gavn af de skattelettelser, regeringen har foreslået.

Det er Politiken, der har beskrevet, at det offentlige forbrug kun vil stige 0,4 procent næste år, hvis man tager højde for regeringens forslag til reformer.

Finansminister Kristian Jensen (V) har imidlertid afvist, at der skulle være fiflet med tallene. Selv om man skal hen i en note i baggrundsmaterialet til finanslovsforslaget for at finde tallet 0,4 procent.

- Det er ikke noget, som er udregnet på baggrund af en ting, som ikke er offentligt tilgængelig. Det ligger i vores rapport og andet, så det er svært at påstå, at vi skjuler ting, sagde finansministeren tirsdag til Politiken.

Alligevel mener Benny Engelbercht altså, at prognosen for dansk økonomi skal en tur tilbage i regnearket.

- Ellers må vi tage en kritisk debat om det i Finansudvalget. Jeg har svært ved at forestille mig, at Folketingets partier vil acceptere, at en regering fremlægger misvisende og vildledende dokumenter, siger han.

/ritzau/