Administration 

S-bagland i oprør: Mette F.'s asylpolitik er DF-light

Mette Frederiksen får på puklen fra dele af sit bagland for at medvirke til stramninger i asylreglerne. Vi skal ikke være DF-light, siger Morten Ryom.  (Foto: Foto: Bax Lindhardt, Scanpix.)

Kredsformand og folketingskandidat advarer om risiko for medlemsflugt, hvis S fortsætter strammerkursen overfor flygtninge. Morten Ryom kalder den nye kurs for DF-light. Men i Tønder roser et byrådsmedlem partitoppen for at tage hånd om asylpresset

I Aalborg mener den socialdemokratiske folketingskandidat Morten Ryom, at det er hul i hovedet, at hans parti lægger stemmer til historisk stramme asylregler. I Aarhus mener en kredsformand, at Mette Frederiksen og integrationsordfører Dan Jørgensen går lige til grænsen for, hvad man som socialdemokrat kan stramme overfor flygtninge.

I Roskilde er et skuffet socialdemokratisk byrådsmedlem faret på Facebook for at protestere mod stramningerne. Og på både partilederens og partiets Facebook-sider efterlyser vælgere en god forklaring på, at Socialdemokraterne bakker op om stramningerne på blandt andet familiesammenføring og en lavere integrationsydelse.

Med andre ord er der en protestbølge på vej i det socialdemokratiske bagland over Mette Frederiksens kurs i asylpolitikken.

Nogen vil melde sig ud

Formanden for cirka 600 medlemmer af Aarhus Østkreds, Arne Teglgaard, advarer partitoppen mod at fortsætte strammerkursen uden at lytte til kritikken.

- Vi kan ikke lægge stemmer til yderligere stramninger. Så kan jeg godt forestille mig, at nogen vil melde sig ud af partiet, siger Arne Teglgaard.

Kredsformanden pointerer, at mange socialdemokrater oplever det som om, at strammerkursen skal tilfredsstille højrefløjen og få potentielle vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti. Men hvad nytter det at vinde DF-vælgere, hvis man samtidig mister socialdemokratiske kernetropper, fordi de ikke længere kan genkende deres eget parti, spørger han.

Arne Teglgaard oplever, at de socialdemokratiske partisoldater ryster på hovedet over, at Mette Frederiksen og udlændingeordfører Dan Jørgensen kan godkende at nedsætte integrationsydelsen til næsten ingenting og nikke til, at det skal tage tre år før visse grupper af flygtninge kan få familiesammenføring.

- Vores medlemmer har ikke noget imod, at der kommer tusind flere flygtninge, og de mener, at de skal behandles ordentligt. Samtidig hører jeg nogen være bange for, at en nedsat integrationsydelse kan øge kriminaliteten, siger han og tilføjer, at han ikke er ude i et ærinde om, at Danmark bare skal åbne grænserne for alle.

DF-light-vejen er ikke socialdemokratisk

Godt og vel hundrede kilometer nord for Aarhus er folketingskandidaten Morten Ryom gal i skralden over måden, man behandler asylansøgerne på. Og at hans parti lader stå til.

- Jeg synes ikke, at den DF-light-model, som nogen i partiet synes vi skal køre, er vejen frem. For mig er det bare ikke en pæn måde at behandle flygtninge på. Der er ikke nogen, der flygter for sjov, siger han.

Ligesom Arne Teglgaard tror han, at partiets kurs i asyl-politikken meget let kan give bagslag.

- Jeg kan virkelig mærke, at folk i baglandet er meget utilfredse. Folk, som jeg ser som ærkesocialdemokrater og som har været medlemmer hele deres liv, siger, at de overvejer at melde sig ud, siger Morten Ryom og pointerer, at han taler om mere end en håndfuld alene i hans nordjyske valgkreds.

Støjbergs praleri er skræmmende

Den unge Morten Ryom, der er håndværker og tidligere formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, savner at høre sin partiformand og andre fra S-toppen give Inger Støjberg et modspil. Når hans parti skælder og smælder over DF-kursen i ældrepolitikken, bør det også kunne lade sig gøre at smække til Integrationsministeren, mener han.

- Vi har en integrationsminister, der ligesom praler af, at vi har nogle stramninger, der bevæger sig på kanten af love og konventioner. Det er saftsuseme skræmmende. Det er en sørgelig udvikling for Danmark. Der mangler noget seriøst modspil til Inger Støjberg og Dansk Folkeparti på asyl-området, siger han.

Han efterlyser, at partitoppen tager initiativ til at formulere en grundlæggende socialdemokratisk flygtningepolitik, der ikke dikteres af højrefløjen men af socialdemokratisk hjerteblod.

-  At man kan sige til lille Magdalene på seks år "vi ved godt, at din mor er i Syrien og er ved at blive bombet af både russerne, amerikanerne, franskmændene og af Assad selv, men du må altså vente tre år på at få din mor herop". Det er forkert, mener Morten Ryom.

Efterlyser ny S-flygtningemodel

Det er især de markante stramninger på reglerne for familiesammenføring, der får Morten Ryom op i det røde felt.

- Vi skal da hjælpe flygtninge med at få deres familier herop. Og det skal med i en ny socialdemokratisk flygtningemodel, siger han.

Morten Ryom advarer om, at de nye flygtningestramninger vil spænde ben for integrationen på sigt.

- Vi skal begynde at integrere dem, så snart de sætter en fod over grænsen. Det kan da godt være, at de skal rejse hjem igen, men der går måske syv eller femten år, inden der er nogenlunde stabilt i Syrien. Så skal vi da give dem lov til at få job og yde noget i stedet for at spærre dem inde i telte ude i Thy. Det virker som hul i hovedet på mig. Hvis der er mennesker, der kommer til det her land og gerne vil være en del af et fællesskab, skal de dæleme have lov, siger han.

- Det rammer hårdt, og det rammer især et parti som Socialdemokraterne, fordi vores essens er, at vi sætter mennesker over penge. Så gør det her altså ondt. Det går mig meget på, siger Morten Ryom.

Han pointerer, at han ellers er kisteglad for Mette Frederiksen.

- Hun er jo en aalborgpige, og jeg er glad for Mette. Men jeg er ikke tilfreds med linjen i asylpolitikken og ville ønske, at partitoppen gad tage en tur rundt i partiforeningerne og diskutere med os, lyder det.

Tager man et kig på Facebook, dukker der også flere protestråb op. Et skuffet byrådsmedlem noterer, at han mindre og mindre kan se sig selv i partiets flygtningepolitik.

- Jeg krummer tæer over den mangel på medmenneskelighed og fatter ikke I lægger jer så tæt op af DF. Det er da ikke socialdemokratisk politik, lyder den kritiske opdatering fra en kvinde på Mette Frederiksens Facebook-væg.

Strammerlinje får opbakning i Tønder

Men det er langt fra alle i baglandet, der er utilfredse. Palle Graversgaard, der er medlem af partiets hovedbestyrelse for Region Sydjylland og medlem af Tønder kommunalbestyrelse, bakker helhjertet op omkring Mette Frederiksens linje.

- Vi er et bredt folkeligt parti, og vi skal skabe tillid og tryghed og tage borgernes bekymring alvorligt. Mange er bekymrede, og det er nødvendigt at bremse op for, at vi kan følge med. Så jeg er helt enig med partitoppen i deres tiltag, siger Palle Graversgaard.

Han henviser til, at kommunerne også skal kunne følge med.

- I Tønder skal vi tage imod 100 uledsagede flygtningebørn, og vi har i forvejen 400 flygtninge. Det er 500 flygtninge i en kommune med 30.000 indbyggere. På lokalt plan gør vi alt for at være humane og løse en samfundsopgave på den bedst mulige måde, siger han.

Ro og opbakning i folketingsgruppen

Heller ikke i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der uro over partiets medvirken til asylstramningerne, forlyder det fra flere kilder.

Den nye partiledelse tager ansvar i en helt særlig situation, og oplevelsen er ifølge kilder, at Mette Frederiksen tager både borgmestre, bagland og gruppe i ed i forhold til det, som partitoppen mener er nødvendig og ansvarlig politik i en helt ekstraordinær situation.

Sådan ændres vilkårene for flygtninge i Danmark

Regeringen fremlægger om kort tid et lovforslag, der på mange områder forringer vilkårene for asylansøgere og anerkendte flygtninge i Danmark. Målet er at færre skal søge asyl.

Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne ventes at stemme for, mens Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten vil stemme imod.

Lovforslaget betyder blandt andet:

Den økonomiske hjælp til asylansøgere nedsættes. Mulighed for at beslaglægge værdigenstande til dækning af udgifter i forbindelse med underhold.

Ringere mulighed for ophold. Kravene for at opnå permanent opholdstilladelse skærpes. Kortere opholdstilladelser til flygtninge i stedet for de fem års opholdstilladelse de får i dag.

Flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus får først ret til familiesammenføring efter 3 år i stedet for 1 år, som det er i dag.

Staten betaler ikke længere rejsen for familiesammenførte til herboende flygtninge.

Asylansøgeres mulighed for indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for centrene afskaffes.

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter