Administration 

S-bagland i oprør: Mette F.'s asylpolitik er DF-light

Mette Frederiksen får på puklen fra dele af sit bagland for at medvirke til stramninger i asylreglerne. Vi skal ikke være DF-light, siger Morten Ryom.  (Foto: Foto: Bax Lindhardt, Scanpix.)

Kredsformand og folketingskandidat advarer om risiko for medlemsflugt, hvis S fortsætter strammerkursen overfor flygtninge. Morten Ryom kalder den nye kurs for DF-light. Men i Tønder roser et byrådsmedlem partitoppen for at tage hånd om asylpresset

I Aalborg mener den socialdemokratiske folketingskandidat Morten Ryom, at det er hul i hovedet, at hans parti lægger stemmer til historisk stramme asylregler. I Aarhus mener en kredsformand, at Mette Frederiksen og integrationsordfører Dan Jørgensen går lige til grænsen for, hvad man som socialdemokrat kan stramme overfor flygtninge.

I Roskilde er et skuffet socialdemokratisk byrådsmedlem faret på Facebook for at protestere mod stramningerne. Og på både partilederens og partiets Facebook-sider efterlyser vælgere en god forklaring på, at Socialdemokraterne bakker op om stramningerne på blandt andet familiesammenføring og en lavere integrationsydelse.

Med andre ord er der en protestbølge på vej i det socialdemokratiske bagland over Mette Frederiksens kurs i asylpolitikken.

Nogen vil melde sig ud

Formanden for cirka 600 medlemmer af Aarhus Østkreds, Arne Teglgaard, advarer partitoppen mod at fortsætte strammerkursen uden at lytte til kritikken.

- Vi kan ikke lægge stemmer til yderligere stramninger. Så kan jeg godt forestille mig, at nogen vil melde sig ud af partiet, siger Arne Teglgaard.

Kredsformanden pointerer, at mange socialdemokrater oplever det som om, at strammerkursen skal tilfredsstille højrefløjen og få potentielle vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti. Men hvad nytter det at vinde DF-vælgere, hvis man samtidig mister socialdemokratiske kernetropper, fordi de ikke længere kan genkende deres eget parti, spørger han.

Arne Teglgaard oplever, at de socialdemokratiske partisoldater ryster på hovedet over, at Mette Frederiksen og udlændingeordfører Dan Jørgensen kan godkende at nedsætte integrationsydelsen til næsten ingenting og nikke til, at det skal tage tre år før visse grupper af flygtninge kan få familiesammenføring.

- Vores medlemmer har ikke noget imod, at der kommer tusind flere flygtninge, og de mener, at de skal behandles ordentligt. Samtidig hører jeg nogen være bange for, at en nedsat integrationsydelse kan øge kriminaliteten, siger han og tilføjer, at han ikke er ude i et ærinde om, at Danmark bare skal åbne grænserne for alle.

DF-light-vejen er ikke socialdemokratisk

Godt og vel hundrede kilometer nord for Aarhus er folketingskandidaten Morten Ryom gal i skralden over måden, man behandler asylansøgerne på. Og at hans parti lader stå til.

- Jeg synes ikke, at den DF-light-model, som nogen i partiet synes vi skal køre, er vejen frem. For mig er det bare ikke en pæn måde at behandle flygtninge på. Der er ikke nogen, der flygter for sjov, siger han.

Ligesom Arne Teglgaard tror han, at partiets kurs i asyl-politikken meget let kan give bagslag.

- Jeg kan virkelig mærke, at folk i baglandet er meget utilfredse. Folk, som jeg ser som ærkesocialdemokrater og som har været medlemmer hele deres liv, siger, at de overvejer at melde sig ud, siger Morten Ryom og pointerer, at han taler om mere end en håndfuld alene i hans nordjyske valgkreds.

Støjbergs praleri er skræmmende

Den unge Morten Ryom, der er håndværker og tidligere formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, savner at høre sin partiformand og andre fra S-toppen give Inger Støjberg et modspil. Når hans parti skælder og smælder over DF-kursen i ældrepolitikken, bør det også kunne lade sig gøre at smække til Integrationsministeren, mener han.

- Vi har en integrationsminister, der ligesom praler af, at vi har nogle stramninger, der bevæger sig på kanten af love og konventioner. Det er saftsuseme skræmmende. Det er en sørgelig udvikling for Danmark. Der mangler noget seriøst modspil til Inger Støjberg og Dansk Folkeparti på asyl-området, siger han.

Han efterlyser, at partitoppen tager initiativ til at formulere en grundlæggende socialdemokratisk flygtningepolitik, der ikke dikteres af højrefløjen men af socialdemokratisk hjerteblod.

-  At man kan sige til lille Magdalene på seks år "vi ved godt, at din mor er i Syrien og er ved at blive bombet af både russerne, amerikanerne, franskmændene og af Assad selv, men du må altså vente tre år på at få din mor herop". Det er forkert, mener Morten Ryom.

Efterlyser ny S-flygtningemodel

Det er især de markante stramninger på reglerne for familiesammenføring, der får Morten Ryom op i det røde felt.

- Vi skal da hjælpe flygtninge med at få deres familier herop. Og det skal med i en ny socialdemokratisk flygtningemodel, siger han.

Morten Ryom advarer om, at de nye flygtningestramninger vil spænde ben for integrationen på sigt.

- Vi skal begynde at integrere dem, så snart de sætter en fod over grænsen. Det kan da godt være, at de skal rejse hjem igen, men der går måske syv eller femten år, inden der er nogenlunde stabilt i Syrien. Så skal vi da give dem lov til at få job og yde noget i stedet for at spærre dem inde i telte ude i Thy. Det virker som hul i hovedet på mig. Hvis der er mennesker, der kommer til det her land og gerne vil være en del af et fællesskab, skal de dæleme have lov, siger han.

- Det rammer hårdt, og det rammer især et parti som Socialdemokraterne, fordi vores essens er, at vi sætter mennesker over penge. Så gør det her altså ondt. Det går mig meget på, siger Morten Ryom.

Han pointerer, at han ellers er kisteglad for Mette Frederiksen.

- Hun er jo en aalborgpige, og jeg er glad for Mette. Men jeg er ikke tilfreds med linjen i asylpolitikken og ville ønske, at partitoppen gad tage en tur rundt i partiforeningerne og diskutere med os, lyder det.

Tager man et kig på Facebook, dukker der også flere protestråb op. Et skuffet byrådsmedlem noterer, at han mindre og mindre kan se sig selv i partiets flygtningepolitik.

- Jeg krummer tæer over den mangel på medmenneskelighed og fatter ikke I lægger jer så tæt op af DF. Det er da ikke socialdemokratisk politik, lyder den kritiske opdatering fra en kvinde på Mette Frederiksens Facebook-væg.

Strammerlinje får opbakning i Tønder

Men det er langt fra alle i baglandet, der er utilfredse. Palle Graversgaard, der er medlem af partiets hovedbestyrelse for Region Sydjylland og medlem af Tønder kommunalbestyrelse, bakker helhjertet op omkring Mette Frederiksens linje.

- Vi er et bredt folkeligt parti, og vi skal skabe tillid og tryghed og tage borgernes bekymring alvorligt. Mange er bekymrede, og det er nødvendigt at bremse op for, at vi kan følge med. Så jeg er helt enig med partitoppen i deres tiltag, siger Palle Graversgaard.

Han henviser til, at kommunerne også skal kunne følge med.

- I Tønder skal vi tage imod 100 uledsagede flygtningebørn, og vi har i forvejen 400 flygtninge. Det er 500 flygtninge i en kommune med 30.000 indbyggere. På lokalt plan gør vi alt for at være humane og løse en samfundsopgave på den bedst mulige måde, siger han.

Ro og opbakning i folketingsgruppen

Heller ikke i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der uro over partiets medvirken til asylstramningerne, forlyder det fra flere kilder.

Den nye partiledelse tager ansvar i en helt særlig situation, og oplevelsen er ifølge kilder, at Mette Frederiksen tager både borgmestre, bagland og gruppe i ed i forhold til det, som partitoppen mener er nødvendig og ansvarlig politik i en helt ekstraordinær situation.

Sådan ændres vilkårene for flygtninge i Danmark

Regeringen fremlægger om kort tid et lovforslag, der på mange områder forringer vilkårene for asylansøgere og anerkendte flygtninge i Danmark. Målet er at færre skal søge asyl.

Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne ventes at stemme for, mens Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten vil stemme imod.

Lovforslaget betyder blandt andet:

Den økonomiske hjælp til asylansøgere nedsættes. Mulighed for at beslaglægge værdigenstande til dækning af udgifter i forbindelse med underhold.

Ringere mulighed for ophold. Kravene for at opnå permanent opholdstilladelse skærpes. Kortere opholdstilladelser til flygtninge i stedet for de fem års opholdstilladelse de får i dag.

Flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus får først ret til familiesammenføring efter 3 år i stedet for 1 år, som det er i dag.

Staten betaler ikke længere rejsen for familiesammenførte til herboende flygtninge.

Asylansøgeres mulighed for indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for centrene afskaffes.

En kvinde bag kassen i Netto i camouflageunifom
Nyheder

Betjener kunder i

hjemmeværnsuniform

En bygning med booking.com udenpå
Nyheder

Nu kommer pengene:

Vi forstår fuldt

ud frustrationen

Ditte Hansen og Las Bygmann
Film og TV

TV 2 afslører ny

stjenespækket serie

Mads Mikkelsen på den røde løber.
Kendte

Mads Mikkelsen

har ikke en

chance

En rå bøf på et spækbræt.
Nyheder

Bøffer tilbagekaldes -

kan give dårlig mave

Svenske betjente ved en svensk politibil
Nyheder

Dreng fundet død

på hotel - mor anholdt

Præsidentparret med hunden imellem sig.
Nyheder

Præsident-hund

bider endnu

en livvagt

Flere forskellige smykker på en hvis baggrund.
Nyheder

Hvem er gift med

Peter, Anders og

Hans Ejner?

En spejderuniform tæt på med mange mærker.
Krimi

Tidligere spejderleder

dømt for overgreb

Nærbillede af Nicklas Bendtner
Kendte

Bendtner og

kæresten

er fortid

bogforside
Bøger

Bamsen Mo fortæller

om jødernes flugt

plakat med ansigt
Nyheder

Vil udvise

amerikansk soldat

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard:

Kriminel fortid

mand og kvinde
Nyheder

Ikke flere aborter

portræt af kvinde
Kendte

Sussi:

Jeg har fået en kæreste

retsbygning
Krimi

Flere vidner i

Louise Borglit-sagen

portræt af mand
Kendte

Casper Christensen: Vil sælge for svimlende beløb

sommerhusområde
Nyheder

Rekordmange tyskere i Danmark

mand og kvinde
Film og TV

DR-succes

bobler af champagne

to soldater
Nyheder

I dag er helt speciel

portræt af mand
Nyheder

Trump: 

Løj om millionformue

portræt af mand
Nyheder

Hollywood: Forfatterstrejke slutter onsdag

en gryde i en seng
Mad og drikke

Laver du mad under dynen? - det skal du passe på med

en mand i et træ
Krimi

60-årig sad fast i træ

bobler på havoverfalden
Nyheder

Medier:

Mistænkt yacht

besøgte Bornholm

koder på en skærm
Krimi

Stort dansk datalæk

to mænd
Kendte

Mads Mikkelsen:

- Jeg blev pludselig

meget bedre til det

tre personer laver sjov
Kendte

Tessa hjælper Bendtner: Fupper flere kendte i tv-drillerier

heste i dis
Dyreliv

Dyrlæger udskriver

hestemedicin ulovligt

mænd i en rumkapsel
Nyheder

Nu har Andreas Mogensen overtaget kommandoen

en mand
Nyheder

Bank lægger låg

på Epstein-sager

Kvinde poserer
Nyheder

Jagter flere kvinder

en kvinde med en mikrofon
Kendte

Shakira i ny skattesag

Andreas mogensen i rumdragt
Nyheder

Andreas Mogensen:

Savner frisk brød 

Mand foran bygning
Nyheder

Jubler over handel:

Lokale køber lukket brugs

Nyheder

Efter intern uro:

Alternativet under

spærregrænsen

Krimi

Dræbte gravid kvinde:

Tiltalt var i et forhold med offer

Mads Mikkelsen
Film og TV

Her er Danmarks Oscarkandidat

Mand i profil
Krimi

Voldtog 42 hunde

legeplads uden børn
Nyheder

Her bliver det meget dyrere at være børnefamilie

Jørn Hjorting
Kendte

Jørn Hjortings smertehelvede:

Lå 14 timer med brækket ben

Mand med briller
Nyheder

Fire års fængsel for at fornærme konge

Gasbobler på havoverfladen
Nyheder

På årsdagen for Nord Stream-sabotage:

Bagmænd stadig ikke udpeget

Kvinde med pose med pulver
Nyheder

Tre anholdt i sag om formodet forgiftning af etårigt barn

en hund i en bil
Krimi

Hund efterladt i bil

- overpissede bilen

en abe
Nyheder

Undsluppen abe
fanget på Odsherred

to personer
Nyheder

Alligator åd 41-årig mor

en elbil-symbol på at gulv
Nyheder

Her bliver det
400 procent
dyrere at have bil

en kvinde smiler
Kendte

Ditte Julie i ny nedtur

en portion mad
Sundhed

Her er fejlen: Øger
risikoen for hjerteanfald
og slagtilfælde

et uheldssted
Krimi

To var i kritisk tilstand - nu er den ene død

en mand med mikrofon
Kendte

Nye anklager mod Russell Brand

en gravemaskine og nedgravede heste
Krimi

Politiet: Det var forkert

en hånd med en peeberspray
Krimi

Meget omtalt anholdelse: Cyklist sigtet for fire lovovertrædelser

en grænse
Nyheder

Nordkorea til udlændinge: Kom bare

en luftfoto af et jordskredshul
Nyheder

Blev advaret om

jordskredsrisiko

for tre år siden

Mange blomster på stedet, hvor hun blev dræbt
Krimi

Borglit-sagen: Agentoptagelser må bruges

Alarm pærer i rød og orange
Nyheder

Skoleskyderi-alarm

skræmte elever fra

vid og sans

Åbne vinduer i et lejlighedskompleks
Nyheder

Her dækker din

indboforsikring ikke

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

Teenagere smadrede

18 busser og seks biler

Christiane Schaumburg-Müller Åxman portræt.
Kendte

Nu afslører

Christiane kønnet

på sin baby

Retten ved Næstved
Krimi

Emilie Meng-mistænkt

bliver i fængsel

John Malkovich
Kendte

Hollywood-stjerne

udskyder forestillinger

i Aarhus

Prins Christian til Royal Run
Kongelige

Sender to kvinder til

prins Christians fest

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsessen køber

million-villa

til shamanen

Det nye hold på Tivolirevyen
Kendte

Opkald fra Lisbet Dahl:

Det er en barnedrøm

En masse farvede legoklodser
Nyheder

Lego opgiver

To der sejler i kajak
Nyheder

DMI: Det er

unormalt

En ambulance med udrykning
Krimi

15-årig pige i kritisk

tilstand efter

knallertulykke

portræt af mand
Nyheder

Står fast på koranlov

cyklister
Krimi

Politiet tjekker cyklister

tre kvinder
Nyheder

Vild med dans-stjerne

på mandejagt

lottokupon
Nyheder

Vild gevinst: 

Scorer 25 millioner

portræt af mand
Kendte

Han får den store ære

by fra oven
Nyheder

De får tryghedsvagter

Krimi

Mand død efter

alvorligt færdselsuheld

portræt af mand
Kendte

George Clooney: 

Forlanger vanvittig pris

fodboldspillere
Sport

FCK i flot comeback

portræt af kvinde
Nyheder

Vil afmontere gigtbombe 

dankortterminal
Nyheder

Derfor virker det ikke