VORES VALG Rød regering sat skakmat af forlig
I øjeblikket har Socialdemokraternes formand søgt flyverskjul for pressen i håb om i fred og ro at kunne forfatte et regeringsgrundlag. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Nok har hun fået den formelle magt, men Helle Thorning-Schmidts reelle magt bliver voldsomt indskrænket.

S, SF eller R er med i mere end hvert andet vigtigt politisk forlig i dansk politik, og det vil lamme Helle Thorning-Schmidts navigeringsevner som statsminister.

Det skriver Information torsdag.

I 59 ud af 112 fortsat gældende forlig sad enten Radikale, SF, Socialdemokraterne eller flere af partierne med ved bordet og skrev forligsteksten under.

Det betyder, at den røde regering kun kan ændre markant på den førte politik på det område, hvis forliget bliver opsagt. For i Danmark er den politiske praksis, at et forlig består selv efter et magtskifte, hvis altså partierne bag forliget fortsat har flertal om det forlig sammen.

"Hvis S og SF vil have de radikale med, så vil de være nødt til at acceptere en række forlig, som de ellers har været imod," siger adjunkt Flemming Juul Christiansen fra Aarhus Universitet, der forsker i de politiske forlig, til Information.

VKO har nemlig fortsat flertal for forligene, hvis blot ét af de tre partier, der ventes at danne den nye regering sammen, er med i forliget, og især Det Radikale Venstre har været med i mange forlig. Det betyder, at forligspartiet fra rød blok faktisk skal opsige hele forliget, hvis Helle Thorning-Schmidt og hendes regering vil ændre politik på området. Og at gøre det er som sagt ikke comme il faut i dansk politik.

Det mest omtalte forlig, der vil skabe knas for Helle Thorning-Schmidt, er forliget om tilbagetrækningsreformen, som forringer efterlønnen. Men hun er også umiddelbart låst i eksempelvis muligheden for at øge beskatningen af nordsøolien samt blandt andet på folkeskoleområdet, i energipolitiske spørgsmål og på flere beskæftigelsesmæssige spørgsmål.