Rift om at blive Saddams bøddel
Flere hundrede irakere har stillet sig i kø for at få jobbet som Saddam Husseins bøddel.

Af Sara Schlüter
sasc@dny.dk
Mange irakere ser frem til, at Saddam Hussein bliver henrettet. Faktisk så meget, at der er rift om at blive den, der afslutter eks-præsidentens liv. Flere hundrede irakere har henvendt sig til Iraks premierminister Nuri al-Malikis kontor for at søge om jobbet som bøddel.

»En af de sværeste opgaver vil være at beslutte, hvem skal være bødlen, fordi så mange mennesker vil have hævn for tabet af deres kære,« siger rådgiver for al-Maliki Basam Ridha til New York Times.

Dødsdommen over Saddam Hussein bliver lige nu behandlet i en appelret. Hvis de ni dommere i retten vurderer, at Hussein skal hænges, skal det ske inden 30 dage. Men præcis hvordan det kommer til at ske, er endnu ikke besluttet.
New York Times har talt med en højt placeret regeringskilde, som fortæller, at man har overvejet at lave en offentlig henrettelse. Den skal så finde sted på Iraks største stadion, hvor titusinder vil kunne overvære Saddam Husseins død. Andre overvejelse inkluderer en hemmelig henrettelse, hvor man først vil fortælle offentligheden om det bagefter. På den måde kan man undgå redningsforsøg fra Saddam Husseins tilhængere.
Men de endelige planer for henrettelsen er endnu ikke færdiggjort.

Regeringen i Irak vil ikke sige noget om, hvem der kandiderer til jobbet som Saddam Husseins bøddel, eller om de mange interesserede vil komme i betragtning. Ved landets andre henrettelser bliver bødlerne fundet blandt frivillige fra Justitsministeriet.
Når nogle bliver henrettet ved hængning, som Saddam Hussein er dømt til, så sker det normalt på et nybygget skafot i et fængsel i det østlige Bagdad. Fangerne får besked den morgen, de skal hænges. Derefter får de muligheden for et sidste måltid og en cigaret og bliver derefter ført til skafottet to ad gangen, hvor deres liv ender.