Renée Toft efterlyser bare bryster: Jeg foretrækker dem solbrune
Er det internettets eller musikvideoernes skyld, at kvinder ikke er topløse i dagens Danmark? spørger den tidligere supermodel Renée Toft Simonsen.
Måske er det bare mig der er blevet hjernevasket af kollektiver og frisind i barndommen, spørger Renée Toft Simonsen sig selv.
Måske er det bare mig der er blevet hjernevasket af kollektiver og frisind i barndommen, spørger Renée Toft Simonsen sig selv. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/arkiv

Er det tidens fremstilling af piger i film og musikvideo, som har fjernet de bare bryster fra stranden og badeanstalterne? 

Det er et af spørgsmålene, som psykolog, forfatter og tidligere supermodel Renée Toft Simonsen stiller i et indlæg i ugebladet Femina.

Her undrer hun sig over, hvad der er blevet af de bare bryster.

Hun peger på, at piger i dag bliver fremstillet anderledes på film og musikvideoer end for 20 år siden.

"Det, jeg ser, er hovedsagelig unge piger, der smyger sig op ad fyre og lader sig beglo og befamle, alt imens pigerne smilende ser ud til at synes, det er helt o.k. Når jeg kigger rundt i samfundet, ser jeg også smukke, unge, velfriserede og hårløse piger, som konstant tager sig ud og fremstiller sig selv og deres krop, deres tøjstil, deres livsstil eller deres nyindkøbte bryster uden så meget som en refleksion over, hvorfor de gør det, skriver hun og funderer over om pigernes kroppe måske slet ikke tilhører dem selv længere, men derimod plastikkirurgen, Instagram, Facebook og fyrene."


Der var piger, masser af piger i næsten ingenting, men ingen bare bryster i umiddelbar nærhed, da sensommeren tirsdag viste sig fra sin varmeste side. Disse piger er fotograferet i Havnebadet på Islands Brygge i København. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Symbol-bryster

Da 51-årige Renée Toft Simonsen voksede op i 1970'erne, var bare bryster et symbol på kvindefrigørelsen, men i de seneste 20 år er de topløse kvinder forsvundet, skriver hun.

Hun stiller spørgsmål til, om det handler om internettet og pornoficeringen af det virtuelle rum, om bryster er blevet for tilgængelige, og nu er det bare finere ikke at vise dem frem? Hun funderer over, om det kan være en frygt for at blive fotograferet og udstillet på de sociale medier.

Renée Toft Simonsen vender også sin undren mod sig selv og spørger, om det bare er hende, som er blevet hjernevasket af barndommens kollektiver og frisind:

"Jeg foretrækker solbrune bryster, uanset længde og størrelse," skriver hun i Femina.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.