Regeringen anklages for kvindehykleri: Hylder dem, mens de fjerner deres støtte

Kristian Jensen mødes med en nigeriansk prinsesse under et besøg i Lagos. Kristian Jensen siger, at regeringen prioriterer kvinder i udviklingslande, men tallene viser noget andet (Foto: Foto: Mathias Løvgren Bojesen /Scanpix)

Når den storstilede kvindekonference Women Deliver går i gang i dag i København, vil regeringen fremhæve Danmarks indsats for kvinder i hele verden, selvom de skærer kraftigt i bistanden til dem.

I dag klokken 16.30 vil Lars Løkke Rasmussen (V) træde op på en talerstol i Bella Centret i København. Her vil han byde hele verden velkommen til den globale kvindekonference Women Deliver. Forud for konferencen har hans udenrigsminister Kristian Jensen allerede fremhævet den danske indsats for kvinder verden over. 

Det sker samtidig med, at regeringen på halvandet år skærer 42 procent af den langsigtede støtte til udviklingslande. Det går især ud over kvinder, hvor en højere dødelighed blandt mødre og spædbørn kan blive nogle af resultaterne.

- Det er dybt hyklerisk, at man på den ene side gerne vil sole sig i verdens rampelys og samtidig skærer dansk bistand til sokkeholderne, siger Martin Lidegaard, der er udviklingsordfører for de Radikale.

En gennemgang foretaget af Avisen.dk viser, at den nye regering dropper 17 kvindeprojekter i udviklingslande. Samtidig vil støtten til projekter i FN, der arbejder med mødres sundhed blive mere end halveret, mens danske organisationer, der arbejder med kvinder, mister flere millioner.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at regeringen gik til valg på at tilpasse udviklingsbistanden, skriver udenrigsminister Kristian Jensen om besparelserne i et mailsvar til Avisen.dk.

Han mener dog stadig, at danskerne kan være stolte af indsatsen for kvinder:

- Danmark er og bliver en international bannerfører på ligestilling og kvinders rettigheder. Det gælder både ligestilling i Danmark, i internationale forhandlinger og gennem vores konkrete udviklingssamarbejde.  Vi bruger milliarder om året på indsatser med relation til ligestilling og kvinders rettigheder. Indsatsen er helt central og sammentænkt i Danmarks udviklingsindsats.

Da Martin Lidegaard i 2014 var med til at skaffe Women Deliver til landet, var Danmark netop kendt for vores indsats for kvinder. Derfor var det naturligt, at konferencen, der samler 5.000 deltagere fra hele verden, skulle ligge i Danmark. Ifølge Martin Lidegaard er det dog fortid:

- Desværre er der tale om en mindre katastrofe for hele den indsats, som Danmark har stået i spidsen for, siger han om regeringens besparelser.

En lignende besked kommer fra eksperter, politiske kollegaer og en af organisationerne bag Women Deliver.

Skærer i arrangørerne

Women Deliver er den største konference i verden om kvinders sundhed, rettigheder og trivsel de seneste 10 år. Konferencen sætter fokus på, hvordan FN's nye verdensmål for bæredygtig udvikling kan give kvinder og piger en bedre fremtid.

Netop FN's indsats for kvinder er blevet hårdt ramt af regeringens nedskæringer i udviklingsbistanden. For eksempel har FN's ligestillingsorgan UN Women, der er med til at arrangere Women Deliver, mistet 10 millioner kroner.

Kvinder rammes af nedskæringer i kampen mod aids
  • 16 millioner kvinder lever med HIV, og ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er HIV og AIDS den førende årsag til, at kvinder i den fødedygtige alder dør.
  • 60 procent af alle nye HIV-infektioner hos unge personer rammer piger og unge kvinder. Problemet er særlig udtalt i udviklingslande.
  • Regeringen skærer støtten til FN's aidsbekæmpelsesprogram UNAIDS fra 125 millioner i 2014 til 19 millioner i år.
UDVID

Endnu værre går det ud over FN's befolkningsfond UNFPA, der arbejder for bedre sundhed i forbindelse med sex, graviditet og fødsel. Danmark mere end halverer støtten fra 252 til 114 millioner.

Se listen: Her er kvindeprojekterne, som forsvinder

UNFPA frygter voldsomme følger på grund af nedskæringer i støtten fra Danmark og andre europæiske lande. Konsekvenserne på verdensplan kan blive, at 80 millioner flere kvinder de næste fem år risikerer at blive uønsket gravide, mens at 1,3 millioner spædbørn vil dø, og 225.000 kvinder vil dø i forbindelse med barsel. For eksempel må UNFPA lukke 80 sundhedscentre i Afghanistan på grund af nedskæringer, står der i en analyse fra Timbuktu Fonden.

Rammer kvinder først

Regeringen skærer også i bistanden til en række udviklingslande. Det betyder at 17 projekter, der handler om kvinder ikke bliver forlænget. Det går blandt andet udover støtten til 4.500 kvinder i Nepal, der blev ramt af et stort jordskælv sidste år. 180 mødregrupper i Himalaya-bjergene, der skabte bedre uddannelse og ernæring, vil ikke få støtte fremover. 

Ifølge seniorforsker i udviklingssamarbejde ved DIIS, Lars Engberg-Pedersen, rammer de generelle nedskæringer også kvinder, selvom det er noget regeringen satser på:

- Der er færre penge at udøve den politik med, forklarer han. 

Regeringen har også skåret i bistanden til danske organisationer, der arbejder med kvinder i udviklingslande.

En af hovedkræfterne bag Women Deliver er Sex og Samfund. De har fået skåret deres støtte med 3,2 millioner. Det betyder blandt andet, at de må stoppe støtten til sårbare kvinder og unge i fattige landområder i Pakistan, Bangladesh, Nepal og Indien – projekter som bekæmper mødredødelighed og fødselskomplikationer.

Sex og Samfund mener, at nedskæringerne er i modstrid med regeringens påstande om, at kvinder er topprioritet:

- Når man skærer så voldsomt, så rammer det bredt. Selvom kvinders sundhed og rettigheder har været en højprioritet bliver det ramt hårdt og nogen steder mere end gennemsnittet, siger generalsekretær i Sex og Samfund, Bjarne B. Christensen, der er meget bekymret for udviklingen.

Den samme melding kommer fra Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov. Hun mener, at skærekniven altid vil ramme kvinder først:

- Selv der, hvor du ikke kan se det, bliver kvinder og børn ramt hårdest. Nedskæringer på skoler går ud over kvinder først. Alt, der har noget at gøre med sundhed, rammer kvinder først, beklager Mette Gjerskov.

Skader Danmarks rygte og indflydelse

Ifølge Kristian Jensen stopper regeringens indsats for kvinder ikke ved udviklingsbistanden eller Women Deliver:

- Efter Women Deliver deltager jeg i FN’s humanitære topmøde i Istanbul, hvor vi drøfter den udsatte situation, kvinder befinder sig i under humanitære kriser. Og hvis Danmark bliver valgt ind i menneskerettighedsrådet, så vil vi sætte yderligere fokus på ligestillingsdagsordenen, skriver udenrigsministeren.

Danmark har i FN været kendt som et land, der leverede langt mere, end hvad man forventede af vores størrelse. 

Det betyder, at man har lyttet til Danmark, når vi sagde noget om kvinders sundhed og rettigheder. Det betyder også, at Danmark kan tiltrække en konference som Women Deliver.

Nedskæringerne i støtten bliver dog bemærket langt ind i FN, der har været afhængig af bidrag fra de nordiske lande. 

- Det stiller Danmark i en svag situation, når vi skærer. Vores betydning for dem forringes, og vi får mindre indflydelse, siger Lars Engberg-Pedersen.

Han fremhæver, at kampen for ligestilling står stærkt i FN, men at Danmark nu vil tale med mindre vægt på det område.

Mette Gjerskov mener, at det hører sig til, at det er den nuværende regering, der soler sig, når Danmark har tiltrukket en international konference, men:

- Jeg er ikke sikker på, at den konference var kommet til Danmark, hvis man havde vidst, hvordan den nuværende regering ville nedprioritere kvinder, siger hun.

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos