Regeringen afviser retssag mod pirater
Somaliske pirater skal ikke retsforfølges i Danmark, slår forsvarsministeren fast. Foto: SAYYID AZIM / POLFOTO
Somaliske pirater er kun en simpel lovændring fra at ende i danske retssale. Politikerne afviser.

Der står kun en simpel lovændring i vejen for, at somaliske pirater kan retsforfølges i danske retssale.

Men der er ikke politisk vilje for at gennemføre lovændringen, skriver Politiken.

"Der er internationale regler, som siger noget om, hvad landene må i forbindelse med pirateri, og vi må gerne tilbageholde formodede pirater og gennemføre straffesager mod dem," siger lektor i strafferet ved Syddansk Universitet, Birgit Feldtmann, til Politiken.

For at kunne gennemføre straffesager mod piraterne skal Danmark ændre sin jurisdiktion, så den bliver universel, forklarer Birgit Feldtmann om den mulige lovændring, som beskrives som ukompliceret og ikke særligt lov-teknisk krævende.

Forsvarsminister Nick Hækkerup afviser dog, at Danmark vil ændre sine regler for at kunne retsforfølge piraterne herhjemme.

"Politisk vil det være helt forkert i forhold til det, vi gerne vil. Vi vil hellere sætte samfundene i stand til at tage sig af deres egen sikkerhed," siger han til Politiken.

Den danske stat har i stedet afsat 215 millioner kroner til et program i Østafrika, som skal være med til at styrke landets retssikkerhed.

"Vi uddanner anklagemyndighed og forsvarsadvokater, prøver at reformere politiet og støtter opbygning af fængsler, som skal gøre det muligt at retsforfølge og fængsle pirater i regionen," siger Nick Hækkerup.

Kilde: Politiken