Radikale medlemmer: Antallet af flygtninge har betydning

Kun et fåtal radikale tillidsfolk ønsker færre flygtninge. Men antallet har betydning for integrationen.
De Radikales nestor Marianne Jelved fejrede for nylig sine 30 år som folketingsmedlem på Christiansborg. Hun deltager ved partiets landsmøde i weekenden i Nyborg.
De Radikales nestor Marianne Jelved fejrede for nylig sine 30 år som folketingsmedlem på Christiansborg. Hun deltager ved partiets landsmøde i weekenden i Nyborg. Foto: Erik Luntang/Scanpix

Der kommer ikke for mange flygtninge til Danmark.

Det mener langt de fleste tillidsfolk hos De Radikale, som har svaret på en rundspørge fra Ritzau, før partiet i weekenden holder landsmøde i Nyborg.

Kun ni af de 74, som har svaret på rundspørgen, svarer ja til spørgsmålet: "Skal det nuværende antal flygtninge, som kommer til Danmark, nedbringes?".

58 af dem afviser, at Danmark skal modtage færre flygtninge. Syv tillidsfolk siger "ved ikke".

Svarene kommer, efter at de De Radikales udlændinge- og integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, i et interview med DR har åbnet debatten om partiets syn på, hvor mange flygtninge Danmark skal tage.

Den radikale lokalformand Jan Henschke fra Herning er blandt dem, der mener, at Danmark fortsat skal tage flere flygtninge:

- Vores ansvar stopper ikke ved grænsen. Vi skal hjælpe mennesker, hvor de er og tage imod flygtninge på en fair måde.

- Flygtningekrisen kan jo ændre sig på et splitsekund. Vil Tyrkiet overholde sin aftale med EU, siger Jan Henschke.

Nu kommer kun få tusinde flygtninge og migranter. Det er langt færre end i 2015, da over 20.000 ankom. Da modtog Tyskland godt en million, mens Sverige tog imod 160.000. Siden har alle tre lande strammet udlændingeloven og indført grænsekontrol.

Næsten alle radikale tillidsfolk mener, at antallet af flygtninge betyder noget i forhold til integrationen. Det mener 65 tillidsfolk. Kun fire er uenige.

Mie Bergmann, der er lokalformand i Skanderborg, finder antallet vigtigt.

- Selvfølgelig betyder antallet noget for, hvor mange der kan komme til Danmark. For integrationsopgaven skal vi helst løse til UG. Når man holder en privat fest, betyder det også noget, om man inviterer 50 eller 150, siger Mie Bergmann.

Skal man dømme ud fra svarene i rundspørgen, så er det nuværende antal af flygtninge i Danmark dog ikke et problem for en stor del af De Radikales bagland.

Svarene tyder på, at De Radikales leder, Morten Østergaard, har bred opbakning til sin linje i partiet.

Linjen ligger dog stadig længere fra den tidligere regeringspartner Socialdemokratiet, som siden 2015 har skærpet sin udlændingepolitik med Mette Frederiksen som formand.

I modsætning til R støtter S eksempelvis regeringens stop for kvoteflygtninge. S vil også have færre flygtninge for at kunne integrere dem bedre i Danmark.

Uenighederne om udlændingepolitikken truer med at holde De Radikale ude af en ny regering, hvis rød blok vinder valget.

Socialdemokratiet kan vælge at sige nej. Og også blandt nogle radikale er der tvivl at spore.

De Radikale tillidsfolk, der har svaret, er eksempelvis delt i spørgsmålet om, hvorvidt partiet skal gå i en rød regering, hvis integrationsydelsen ikke fjernes.

Så vil 37 tillidsfolk gå i regering, mens 25 afviser. 12 tillidsfolk ved ikke.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.