R vil have lyntjek af planlagt byggeri på Amager Fælled
Amager Fælled Festival demonstrerer imod planlagt byggeri på et stykke af Amager Fælled. Sangerinderne Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen synger sangen "Indianer" og realitystjernen Linse Kessler (tv) danser til. Nu vil et politisk flertal undersøge, om byggeriet kan flyttes. Foto: Jens Astrup/scanpix//Scanpix
Københavnere bør inden kommunalvalget kende partiernes holdning til byggeri, mener De Radikales gruppeformand.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), skal inden kommunalvalget i november undersøge, om et planlagt og omstridt byggeri på Amager Fælled kan flyttes.

Vælgerne skal vide, hvad partierne prioriterer højest - byggeri eller natur.

Det mener Tommy Petersen, som er De Radikales gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation.

- Når overborgmesteren gerne vil lave en undersøgelse af et alternativt område at bygge på, så havde jeg gerne set undersøgelsen færdig før kommunalvalget, siger Tommy Petersen.

- Vi skylder borgerne i København at være fuldt oplyste om, hvad der skal gøres ved Amager Fælled, inden de går til stemmeurnerne.

Ud over Venstre tvivler De Konservative, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet ifølge TV2 Lorry på, at placeringen er den rigtige.

Byggeriet vækker voldsomme protester. Området er fredet. Det nye område, der er i kikkerten, skal ifølge lokalplanen rumme en campingplads.

I 1994 blev området udlagt til byggeri. Det blev solgt for at betale metroen. Det er 19 hektar eller cirka seks procent af Amager Fælled, der efter planen skal bebygges med cirka 2500 boliger.

Byggegrunden skal skaffe to milliarder kroner. Beløbet skal bruges til at udbygge metroen.

Alternativets spidskandidat i København, Niko Grünfeld, roser Frank Jensen for at lytte til tusinder af de kritiske københavnere, som vil bevare Amager Fælled uberørt af nybyggeri.

- Næsten 50.000 københavnere har skrevet under på, at de gerne vil bevare et åndehul og en grøn oase for københavnerne, siger Niko Grünfeld.

- Mister I ikke to milliarder kroner i grundsalg til metroen?

- Alle partier, der vil finde alternative byggegrunde, har også sagt, at vi gerne vil se på alternative økonomiske løsninger, siger Niko Grünfeld.

/ritzau/