Administration 

Postfolk: ”Stopurstest var ydmygende”

Peter Møller bestod prøven uden fejl - men fandt det ydmygende at blive testet på den måde efter 33 års ansættelse i Post Danmark. Manden på billedet har ikke noget med sagen at gøre.
(Foto: POLFOTO arkiv)

Efter 33 års ansættelse skulle 51-årige Peter Møller igennem en test, så ledelsen kunne se, om han stadig arbejdede hurtigt nok, eller om han var blevet for langsom og dermed var en af dem, der skulle fyres.

Der havde været indtil flere fyringsrunder hos Københavns Postcenter. Nu var der varslet endnu en, og 51-årige Peter Møller var ligesom flere andre ældre medarbejdere i farezonen.

Efter 33 års ansættelse skulle han igennem en test, så ledelsen kunne se, om han stadig arbejdede hurtigt nok, eller om han var blevet for langsom og dermed var en af dem, der skulle fyres.

Testen skulle vise, hvor hurtigt og fejlfrit, han kunne sortere og stemple maxibreve og kaste dem ned i de rigtige postbure, hvorefter chefen kontrollerede resultatet.

"Det var ydmygende," siger han.

Antallet af ansatte hos landets største postcenter er i løbet af de seneste år skrumpet med ialt et par hundrede, så der nu er 960 medarbejdere.

Flere ansatte, mellemledere og tillidsrepræsentanter kritiserer i dag måden, fyringerne er foregået på. Manglende information og ydmygende tests medvirkede til langvarig utryghed blandt de ansatte, lyder kritikken.

"Nedskæringer er aldrig sjovt, men i starten blev de trods alt gennemført med en vis værdighed," siger Kim Andersen, nuværende ansat og tidligere tillidsrepræsentant hos Københavns Postcenter.

"Ham der kan chefen ikke lide"

Fra 2009 begyndte der at komme årlige prikkerunder i postcentret. De første par gange var der så stor naturlig udskiftning blandt de ansatte, at prikkerunden ofte blot betød, at de uheldige kom på et særligt reservehold, Jobbanken, og siden omplaceret.

Det var en ordning, de ansatte var glade for. Men efterhånden blev jobbanken et sted, man ikke ønskede at stå.

"Det var typisk gamle tjenestemænd, som blev smidt i jobbanken, der gik under navnet 'spasserbanken'. Det kan da fjerne enhver krumme af selvtillid," siger en tidligere mellemleder, som foretrækker at være anonym.

Rygterne om, hvem ledelsen gerne ville af med, og hvornår næste prikkerunde kom, svirrede på centret. De tog til, da det fra 2011 blev nødvendigt at gennemføre direkte fyringsrunder.

"Jeg hørte uofficielt et rygte om, at jeg var på en liste over dem, de gerne ville af med. Det gjorde mig gal. Det virkede som om, de ikke havde nogen anelse om, hvem der lavede noget," fortæller Allan Jørgensen, tidligere ansat.

"I perioder snakkede vi næsten ikke om andet end fyringer og forsøgte at gætte, hvem det blev næste gang. Det var sådan noget 'Ham der kan chefen ikke lide', og 'Hvorfor blev den person ikke fyret, når ham der blev?'," siger en nuværende ansat, der foretrækker at være anonym.

Ansat på fædreorlov fyret for at være uengageret

For at forbedre arbejdsklimaet indgik tillidsrepræsentanterne for postarbejdere og tjenestemænd og den daværende ledelse i 2011 en aftale om, at alle ansatte forud for hver fyringsrunde skulle igennem en individuel vurderingssamtale og have karakter.

Idéen var, at bedømmelserne, som skulle foretages af nærmeste leder, skulle gå på det faglige. Virkeligheden blev dog en anden, fortæller de ansatte.

"Bedømmelserne var meget subjektive, og nogle af dem kørte mere på det personlige end det arbejdsmæssige. Det virkede som om, ledelsen forsøgte at skaffe sig af med dem, der var kritiske," siger en nuværende ansat.

En ansat fik for eksempel til vurderingssamtalen at vide, at han var "svagt begavet", en anden at hun "gik i ét med tapetet".

En tredje blev fyret på grund af en bedømmelse som uegnet og uengageret få dage efter, han var kommet tilbage fra fædreorlov, foretaget af en ny mellemleder, som var kommet til mens han var væk. Den sag endte i Ligebehandlingsnævnet, hvor den fyrede vandt sagen og fik tildelt 220.000 i erstatning.

Konkurrence mellem kolleger

Tjenestemændenes tillidsrepræsentanter, der ellers gik ind for vurderingssamtalerne, begyndte at kritisere måden, det foregik på.

"Niveauet i bedømmelserne havde været forskelligt afhængigt af hvilket område, og hvilken leder, der havde bedømt – og der havde fra enkelte lederes side været anvendt et meget særpræget sprogbrug om de ansattes arbejde og egenskaber," skriver tillidsrepræsentant Henrik Larsen i et mødereferat fra november 2013.

Postarbejdernes tillidsrepræsentanter var også kritiske. Vurderingssamtalerne betød konkurrence og splid mellem kollegerne, mente de.

"Den årlige vurdering var det mest skadelige, man indførte. Det betød, at medarbejderne internt forsøgte at profilere sig selv på andres bekostning. Det gav nogle gnidninger og en dårlig stemning," siger tidligere tillidsmand og nuværende medarbejder Kim Andersen.

"Et redskab til at gøre os bange"

En nuværende ansat, der foretrækker at være anonym, er enig.

"Det virker som et redskab til at gøre os bange og forvirrede og vende os mod hinanden. Folk går jo ud og snakker sammen bagefter og siger, hvorfor har du fået et 3-tal, når jeg kun har fået 2? Der var kaos og utryghed," siger han, og fortsætter:

"De vidste sikkert ikke, hvordan de kunne presse mere ud af os. Der blev stillet større og større krav og fyret flere og flere folk, men de ville have mere. Så de brugte det til at gøre os bange og sætte os på plads. Når der er fyringer flere gange om året, er du jo bange for, at det er dig næste gang."

Fællestillidsrepræsentant Morten Søndergaard forstår ikke, hvorfor mellemlederne ikke gennemførte fyringerne på en professionel måde.

"Nogle ledere syntes, det var ubehageligt at have tillidsfolk med til vurderingssamtalerne. Andre kunne ikke håndtere at skulle fyre folk. En stod og bad om syndsforladelse og græd foran tre medarbejdere, han lige havde fyret. Den slags bør en leder ikke gøre. Det er en hård opgave at fyre folk, men det er deres ansvar, og så må de leve op til det," siger han.

"De ville af med de gamle"

I afdelingen 'Maxibreve' blev der udover vurderingssamtalerne indført en sorteringsprøve.

Alle ansatte skulle til en individuel test i, hvor hurtigt og fejlfrit, de kunne udføre deres arbejde: At stemple, sortere og kaste mindst 590 maxibreve ned i de rigtige postbure på en time. Var man for langsom, eller lavede man over fem fejl, dumpede man. Resultatet skulle bruges til at bestemme, hvem der skulle afskediges.

"Folk var bange. Vi vidste jo, at de ville af med nogen. Det var underligt at blive testet i et job, jeg havde udført i 14 år, men jeg var nervøs, for hvis jeg dumpede, blev jeg måske fyret," fortæller Ali Shaverdi, tidligere ansat.

"De ville af med dem, de syntes var dovne, og de gamle, som ikke kunne sortere så hurtigt," fortæller 51-årige Peter Møller.

Ofte fik de ansatte, der skulle testes, at vide på selve dagen, at prøven var udskudt, så de måtte møde nervøse op i flere dage i træk uden grund, fortæller flere kilder.

Fyrede skulle lære vikarerne op

I efteråret 2012 fyrede den daværende ledelse 54 medarbejdere på en gang.

"Kort efter ansatte de en ordentlig røvfuld vikarer. Så kunne de, der havde mistet deres job, bruge deres sidste dage på at lære vikarer op," fortæller tidligere ansat Henrik B. Andersen.

Det blev den hidtil sidste fyringsrunde på Københavns Postcenter.

I april 2013 blev den daværende centerchef afsat.

Den nye centerchef, Michael Hermann, lagde som det første ud med at skille sig af med vikarerne, konventere timerne om til fuldtidsstillinger og genansætte nogle af de fyrede fastansatte i stedet.

"Jeg havde flere grunde til at stoppe brugen af eksterne vikarer. For det første havde jeg et ønske om at højne kvaliteten i postsorteringen. Jeg tror på at fastansatte, som udgangspunkt har langt bedre forudsætninger for at præstere en høj kvalitet, da det er deres primære beskæftigelse," siger Michael Hermann.

"For det andet giver det også en højere motivation og produktivitet, når man har en fast tilknytning til arbejdspladsen. Begge dele har vist sig at holde stik," fortsætter han.

I december 2013 indgik han en aftale med tillidsrepræsentanterne om at stoppe vurderingssamtalerne, som han betegner som "helt utilstedelige", og han har meldt ud, at han vil arbejde på at undgå fyringsrunder blandt de ansatte i produktionen i 2014.

"Jeg har selv været almindelig postarbejder tidligere, og jeg har også gået arbejdsløs. Jeg ved, hvor stor en stressfaktor, jobusikkerhed kan være," siger Michael Hermann.

Hans beslutninger har høstet stor ros blandt både ansatte og tillidsrepræsentanter.

Fællestillidsrepræsentant Morten Søndergaard frygter dog, at der vil komme flere fyringer.

"Vi bestemmer ikke udviklingen. Hvad, hvis brevmængderne falder så meget, at der alligevel er nødt til at blive fyret nogle?" siger han.

Post Danmark har ikke ønsket at kommentere på brugen af tests og måden, fyringerne foregik på.

POST DANMARK - ARBEJDSMILJØ PÅ RETUR?

Hvorfor ligger postbranchen nummer sjok, når det gælder arbejdsmiljø?

 

Avisen.dk beskriver i en række artikler, hvordan arbejdsmiljøet i Københavns Postcenter indtil for nyligt var præget af en ledelsesstil med tvang, kontrol og frygt. Det sker på baggrund af interviews med mere end 25 nuværende og tidligere ansatte, tillidsfolk og mellemledere i postcenteret.

 

Journalist Eline Svendsen arbejdede selv i Københavns Postcenter indtil 2010.

 

Nu vælger en række medarbejdere at fortælle deres historie til Avisen.dk.

 

Nuværede ansatte udtaler sig anonymt af hensyn til deres jobsikkerhed, mens tidligere ansatte står frem. Alle medvirkendes sande navne er redaktionen bekendt.

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona