Hvordan bør din chef og tillidsmand reagere, hvis din kollega pludselig tager kvælertag på dig, mens I er på arbejde?
Københavns Postcenter reagerede ved at beholde den medarbejder, der tog kvælertag, mens den ansatte, det gik ud over, fik en advarsel. Ingen anmeldte sagen.
Voldsepisoden, der fandt sted i december 2011, er dokumenteret i et referat fra en tjenstlig samtale, som Avisen.dk har indsigt i.
Som Avisen.dk den seneste tid har beskrevet, var Københavns Postcenter i en årrække frem til foråret 2013 præget af dårligt psykisk arbejdsmiljø. Flere fortæller om ydmygende stopurstest, hård tone fra lederne og overvågning af medarbejderne.
Overfaldsmanden er stadig ansat
Det fik Brian Larsen at føle på egen krop. Han er tidligere ansat på Københavns Postcenter, og for godt to år siden blev han overfaldet og udsat for et kvælertag fra en kollega.
Episoden blev registreret internt i postcentret, men aldrig meldt til hverken politi eller Arbejdstilsyn, og den fik ingen konsekvenser for den kollega, der angreb Brian. Kollegaen er stadig ansat på Københavns Postcenter.
"Jeg anmeldte aldrig episoden nogen steder, selvom mine kolleger sagde, at jeg skulle. Min tillidsmand sagde, at det kunne få store konsekvenser for mig, hvis jeg anmeldte det," fortæller Brian Larsen, der nu står frem i Avisen.dk med sin historie.
Det bekræfter en anden medarbejder, Peter Møller, der var vidne til Brian Larsens samtale med tillidsmanden.
"Tillidsrepræsentanten sagde, at hvis Brian meldte det, ville de begge blive fyret," siger Peter Møller.
Han kritiserer såvel postarbejdernes tillidsrepræsentant som ledelsen for at acceptere vold på arbejdspladsen.
Jurist: Normalt er det fyringsgrund
Det er usædvanligt, at et direkte fysisk overfald ikke medfører hverken anmeldelse eller bortvisning, vurderer advokat Peter Breum fra Elmer & Partnere, der har speciale i arbejds- og ansættelsesret.
"Det er højest usædvanligt. Normalt vil den slags være bortvisningsgrund på en arbejdsplads, og den, der har udøvet volden, vil blive opsagt uden varsel," siger Peter Breum.
Han studser desuden over, at Brian Larsens tillidsmand direkte frarådede ham at melde episoden.
"På nogle arbejdspladser vil man gerne lægge låg på den slags episoder, fordi man bilder sig ind, at hvis man skjuler problemerne, så forsvinder de. Men en tillidsrepræsentant bør varetage den medarbejder, det er gået ud overs interesse, og han har ret til at melde det. Det lyder som en meget underlig situation," siger Peter Breum.
"Forkasteligt"
Det er Peter Breum ikke alene om at mene.
Også Ole Gunni Busck, lektor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, undrer sig.
"Nu kender jeg ikke den præcise kontekst, men det lyder meget forkasteligt, at en tillidsmand råder en ansat sådan," siger han.
Peter Olsén, professor i Arbejdspsykologi ved Roskilde Universitet, er enig.
"Det er klart problematisk, at tillidsmanden siger, at han ikke skal melde det. Det skal der i hvert fald være en rigtig god forklaring på," siger han.
Han tilføjer, at såvel episoden som den måde, den blev håndteret på, tyder på en yderst problematisk arbejdsplads.
"Holdt hånden over den voldelige part"
Fagforbundet 3F, der repræsenterer medarbejderne på postcentrene kender ikke til den konkrete sag, men siger, at vold på arbejdspladsen er uacceptabelt.
"Vold eller trusler om vold på arbejdspladsen bør under ingen omstændigheder accepteres, og det uanset om der er sket en provokation forud eller ej. Det er ikke okay, at medarbejdere skal arbejde et sted, hvor der er risiko for at blive overfaldet," siger Palle Larsen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F.
Han betegner den manglende konsekvens af overfaldet som et uheldigt signal fra arbejdspladsen.
"Det er svært at se det som andet end et signal om, at vold tolereres. Jeg er ikke inde i den konkrete sag, men det lyder som om, arbejdspladsen har holdt hånden over den voldelige part," siger Palle Larsen.
Tillidsrepræsentantens besked til Brian Larsen om ikke at anmelde overfaldet er også kritisabelt.
Det understreger næstformand i 3F, Jane Korczak, der dog kun vil udtale sig generelt og ikke om den konkrete sag.
"Man bør altid opfordre til, at vold anmeldes. Det gælder, uanset om man er tillidsrepræsentant eller ej," siger hun.
Avisen.dk har talt med den pågældende tillidsrepræsentant og bedt ham forholde sig til referatet, der dokumenterer voldsepisoden. Han ønsker ikke at udtale sig.
Tog kvælertag, fordi han havde en dårlig dag
Kvælertagsepisoden i Københavns Postcenter er dokumenteret i et referat fra en tjenstlig samtale, som Avisen.dk har fået indsigt i.
Af referatet fremgår, at både Brian Larsen, Peter Møller og kollegaen 'Mads', der tog kvælertag, afgav forklaring om hændelsen til deres nærmeste leder under overværelse af en tillidsrepræsentant.
Det fremgår også, at selvom Brian Larsen og 'Mads' i deres forklaringer var uenige om, hvad der var gået forud for optrinet, var der ikke tvivl om, at 'Mads' var den eneste af de to, der havde udøvet fysisk vold.
Han indrømmer ifølge mødereferatet at have taget kvælertag på Brian Larsen, fordi han var frustreret og havde en dårlig dag.
Referatet blev sendt til postcentrets HR-chef, som skulle tage sig af det videre forløb.
Imidlertid fik sagen aldrig ansættelsesmæssige konsekvenser for 'Mads'. Han blev i en kort periode flyttet over i et andet team få meter væk, men kom kort efter tilbage, fortæller Brian Larsen, som til gengæld selv modtog en advarsel for at have provokeret 'Mads'.
Avisen.dk har kontaktet den daværende HR-chef, men han har heller ingen kommentarer.
Post Danmark: En alvorlig sag
Post Danmark ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men siger, at man generelt ser alvorligt på sager om vold og trusler.
"Som udgangspunkt er vold og trusler en alvorlig sag, som vil medføre sanktioner over for medarbejderen. Men om det fører til en bortvisning eller ej, vil altid komme an på den konkrete sag, og kan afhænge af mange faktorer," siger HR-chef i Post Danmark, Hans Erik Nielsen.
Brian Larsen blev senere fyret fra Post Danmark på grund af for meget sygefravær, og har nu fundet et andet arbejde.
Han er ikke vred på sin tidligere kollega, men over måden, ledelsen og tillidsmanden håndterede sagen på.
"Jeg er glad for, at jeg ikke arbejder derinde længere, for der foregik nogle slemme ting. Nu er det fortid, og jeg vil helst bare lægge det bag mig," siger Brian Larsen.