Pape: Konservative skal være tredjestørst i kommunerne
Hvis I får tilbud om at blive borgmester, så tag det uanset hvad, lyder opfordring fra Pape før kommunalvalg.

De Konservative skal fortsat være Danmarks tredjestørste parti på kommunalt plan, når valget til november er overstået.

Det siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i sin afsluttende bemærkning på De Konservatives landsråd.

Her lægger han op til, at De Konservative vil gå benhårdt efter at bevare så mange så muligt af de nuværende 14 borgmesterposter.

Pape opfordrer sine partimedlemmer til at sige ja, hvis chancen for at blive borgmester åbner sig. Og så skal man ikke hænge sig i, hvordan den opstår:

- Får man buddet om at blive kommunens første mand eller kvinde. Så findes der kun et svar, og det er ja tak.

- I skal ikke lytte til bekymringer om, hvorvidt det kan lade sig gøre på den ene eller den anden måde. I skal tage ansvaret, siger Søren Pape Poulsen.

Dermed gør han det klart, at De Konservative ikke vil have problemer med at tage borgmesterposten foran eksempelvis en Venstre-mand, hvis partier i rød blok stiller sig bag den konservative kandidat.

- Sådan er det i kommunalpolitik, siger Søren Pape Poulsen, der selv har førstehåndskendskab fra sin tid som borgmester i Viborg. Her sad han på stemmer fra rød blok og Dansk Folkeparti.

- Vi ser mange konstitueringer på kryds og tværs. Jeg kan bare sige med min erfaring, at det er helt afgørende, at man fra en borgmesterpost kan være med til at sætte retning for en kommune.

Og så har I ikke fine fornemmelser i forhold til at man sidder på mandater fra rød blok?

- Man skal ikke have fine fornemmelser. Man skal se på, hvad man politisk kan arbejde sammen om. Grundlaget skal være i orden, ellers skal man ikke sige ja. Det skal man selv vurdere i kommunerne.

- Men hvis man vil have indflydelse som parti, så er det fra borgmesterposten, det sker, siger Søren Pape Poulsen.

Folketingets mindste parti håber, at kommunalvalget bliver et afgørende rygstød midt i valgperioden.

Derfor opfordrer Pape i sin afslutningstale ved landsrådet alle partiets medlemmer til at få naboer, kolleger og venner på gaden for De Konservative frem til kommunalvalget.

- Den mindste hjælp, man kan yde er meget velkommen, siger Søren Pape Poulsen, der selv lover at besøge så mange kommuner som muligt frem til valgdagen.

De Konservatives mål er at få 13 borgmesterposter. Samme antal fik partiet ved det seneste valg i 2013.

Siden er Thisteds borgmester, Lene Kjelgaard Jensen, skiftet fra Venstre til K, så De Konservative har 14 borgmestre lige nu.

Partiet går derudover efter 200 byrådsmedlemmer samt 15 regionsrådsmedlemmer og én regionsrådsformand ved valget 21. november, hvor der også er regionsvalg.

/ritzau/