»Pakistan vil holde afghanere som slaver«
Den afghanske præsident beskylder Pakistan for at være skyld i uroen i Afghanistan. Han får opbakning i en lokal avis.

Afghanistans præsident Hamid Karzai har rettet et skarpt angreb mod nabolandet Pakistan, som han beskylder for at have et medansvar for de fortsatte angreb fra Taleban-krigere ind over landenes fælles grænse.

»Pakistan har ikke opgivet håbet om at gøre os til slaver. Men det kan de ikke. Dette tyranni mod vores land skyldes ikke landet Pakistan. Det skyldes Pakistans regering,« sagde Hamid Karzai ifølge BBC under et besøg den sydlige by Kandahar.

Han kritiserede også NATO for drab på civile, samtidig med at en motorcyklist blev dræbt af NATO-styrker i byen.

Afghanistan har længe lidt under angreb fra Taleban-styrker, der krydser grænsen fra den pakistanske side. Ifølge afghanske myndigheder er mellem 3.500 og 4.000 mennesker blevet dræbt alene i år, og omkring en fjerdedel af dem var civile.

Den pakistanske regering har flere gange afvist, at den kan gøre mere for at forhindre angreb over grænsen. Men den erkender, at der finder angreb sted.

»Afghanistans problem findes primært indenfor Afghanistan, og det burde blive løst der,« sagde en talsmand for det pakistanske udenrigsministerium.

Den afghanske avis Anis, der er styret af regeringen, skrev for nylig i en leder, at Pakistan støtter Taleban-krigere med våben og sender dem ind over grænsen.

»I lang tid har vores land været udsat for invasioner og trusler. Landets nuværende krise omkring militære udfordringer er resultatet af en direkte og indirekte indblanding af Pakistan,« skrev avisen ifølge Reuters.

Der er stadig omkring 40.000 fremmede tropper i Afghanistan, der i 2001 blev invaderet af blandt andre USA i jagten efter Osama bin Laden. Indtil da støttede Pakistan Taleban-militsen, men opgav officielt sin støtte efter USA indledte sin krig mod terror. Siden har Pakistan arresteret flere hundrede al-Qaeda- og Taleban-medlemmer.