Administration 

Özlems dialogkaffe er faktisk vejen til et bedre Danmark

David Trads (Foto: Foto: PR)

Der er nok i dette land, som graver grøfter, så snart de kan komme til.

David Trads er journalist og forfatter.

Lige inden Özlem Cekics fremragende nye bog nåede boghandlerne for en uge siden, prøvede bitre mænd og kvinder i og omkring Berlingske og Kristeligt Dagblad at begå karaktermord på hende:

Berlingske-redaktøren Anne Sophie Hermansen forsøgte at voksenmoppe Özlem, fordi hun dedikerer sin bog til Finn Nørgaard og Dan Uzan, de to dræbte under terrorangrebet i København i 2015. Hermansen mente, at Özlem gik over stregen, når hun skriver, at de var ofre for ’den manglende demokratiske samtale i Danmark.’ Forargeligt, synes Hermansen.

Kristelig Dagblads hofskribent, Sørine Gotfredsen, sognepræsten, der er så gammelkristen, at det gør noget, forsømte heller ikke lejligheden til at lange ud efter Özlem, som hun simpelthen anklager for at være en ’kvinde, der bringer sig selv i centrum’ med sit ’dialogshow.’ Gotfredsen hævder, at Özlem slet ikke vil diskutere islam og muslimers problemer.

Well, må jeg ikke komme med en anbefaling til denne verdens Hermansen’er, Gottfredsen’er og andre mørkemænd og –kvinder:

Skynd jer hen og køb ’Hvorfor hader han dig, mor?’ – for Özlems bog er slet og ret en enestående bog, hvis man ønsker at forstå, hvorfor den dialogkaffe, som forfatteren og eks-politikeren selv så aktivt opsøger og gennemfører, er så forbandet aktuel.

Der er nok i dette land, som graver grøfter, så snart de kan komme til – tænk bare på Hermansen og Gotfredsen. Alle dem, der peger på det, der deler og skiller os af. Altid fokuserer på, hvor ’dumme’ de andre er. De zoomer altid ind på problemer. Aldrig løsninger.

Der er derimod ikke så mange, som bygger bro, men Özlem Cekic er en af dem, og derfor bør vi bakke op om hende, og, ja, hylde hende. Hun leder altid efter det, der forener os, og bringer os sammen. Hun fokuserer på løsninger – men selvsagt ikke uden at se på ægte problemer.

I bogen, som er bygget op over samtaler, som forfatteren har haft under sine utallige dialogmøder, hvor hun har inviteret sig selv til kaffe hos folk, der har svinet hende til på grund af sin religion, kommer vi smertende tæt på den racisme, som findes latent hos os alle.

Hun begynder med et af de smukkeste citater, jeg kender, nemlig Nelson Mandelas fra hans selvbiografi ’Den lange vej til frihed’:

”Ingen er født til at hade et andet menneske på grund af hans hudfarve, hans baggrund eller hans religion. Mennesker er nødt til at lære at hade, og hvis de kan lære at hade, kan de også lære at elske, for kærlighed er mere naturligt for det menneskelige hjerte end det modsatte.”

Herefter går Özlem i gang med at beskrive, hvordan hun selv voksede op i København, som en, der hadede danskerne. En, der begyndte at gå med tørklæde for at markere sin religion i et ungdomsoprør. En, som sparede sammen til en rejse til Afghanistan for at bekæmpe Vesten. En, som var ganske tæt på at blive så opslugt af had, at det kunne have været gået helt galt.

Heldigvis blev hun ’reddet’ af to voksne, som ændrede hendes liv. En imam, som gav hende et nuanceret billede af islam og af Danmark, og en chef i Føtex, hvor hun arbejdede, som lærte hende danskerne at kende indefra.

”Nogle var racister, men de fleste var det ikke,” skriver hun i bogen – og hun forlod hadet til danskerne og blev i stedet en mønsterborger med en fin uddannelse og senere mange år som prominent folketingsmedlem for SF.

Bogens store styrke er Özlems loyale, ofte kærlige, referater af de samtaler, hun har med dem, som egentlig hader hende, fordi de mener, at islam er roden til alt ondt. Det er – ærligt talt – inspirerende at følge, hvordan hun alene møder op til typisk mænd, som har truet hende.

Det er ikke nemt at søge dialogen. Meget nemmere at lade være – for nogen gange er dem, der hader hende, virkelig, virkelig svære at holde af. Tag eksempelvis Angelo, som hun mødes med på Hotel Nyborg Strand efter en allerede lang dag med andre svære dialogkaffer.

Angelo hælder en endeløs skidtspand ud over hende – om at muslimerne, straks de får flertal i Folketinget, vil indføre sharia-love, og at der derfor ikke er andet at gøre end at smide muslimerne, der er kommet hertil, ud af landet. For at beskytte Danmark.

Özlem kan næsten ikke klare mere:

”Jeg føler, at jeg er i et fitnesscenter. Jeg ligger på ryggen med strakte arme og holder en vægtstang, som Angelo bliver ved med at sætte ekstra vægte på. Jeg ved, at jeg ikke vil kunne få stangen op igen, hvis jeg begynder at bøje mine arme, så jeg holder dem strakte.”

Heldigvis bliver hun ved:

Kaster sig ufortrødent og med en beundringsværdig energi ind i kampen for en bedre dialog – for ’en demokratisk samtale’ – som skal gøre vores land til et bedre og mere trygt sted. Et sted, hvor vi lytter mere til hinanden. Hun viser os en vej, der kan føre til et bedre Danmark.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

 

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

UDVID

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Tanja Erichsen ligger på gulvet ved pressemødet og folk iler til
Helt vildt

Fake news: Dansk lægemiddeldirektør død af vaccine

billede af kontaktlinse og Yacedrah Williams
Helt vildt

Tog fejl af neglelim og øjendråber

billede af rasmus bjerg
Kendte

Rasmus Bjerg afslører: Derfor er jeg ikke med i Alle for 4

tjener serverer på en restaurant
Nyheder

Politisk flertal fastholder omstridt 30-minutters-regel

publikum ved festival
Nyheder

Eksperter anbefaler: Ingen overnatning ved musikfestivaler

billede af den ødelagte klit
Krimi

Raserede klitter med gummiged - nu er de dømt

portræt Lise Nørgaard
Kendte

Hurtig handel:

Lise Nørgaards lejlighed solgt

billede af vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU sikrer sig yderligere 1,8 milliarder doser fra Pfizer

Perserverance kører på Mars
Nyheder

Danske forskere

i historisk bedrift:

Vi har lavet ilt på Mars

Mikrobølgeovn i køkken
Nyheder

Disse ting må du aldrig putte i mikrobølgeovnen

De olympiske ringe ved bro i Tokyo
Sport

Japan erklærer undtagelsestilstand

Sygeplejerske giver drop i armen til patient
Sundhed

Dagens afstemning: Bør sygeplejerskerne have mere i løn?

Linse Kessler i profil
Kendte

Linse syg med stress

Vaccine i sprøjte
Corona

Undersøger dødsfald efter J&J vaccination

Kvinde med papkasse ved Bilka-container
Mad og drikke

Nu kommer verdens mindste Bilka

Ubådstårn i havoverflade
Nyheder

Forsvundet ubåd løber snart tør for ilt

Karsten Ree
Kendte

Sjov video: Ser ikke Jannis numse-rysten

lokale med eksamen
Nyheder

Partier diskuterer eksamener - elever vil skrotte karakterer

Samira Nawa i Folketinget
Nyheder

Flere partier presser på:

Giv sygeplejersker

højere løn

højresvingsulykke
Krimi

Så skete det igen: Ung kvinde dør i højresvingsulykke

Jeanette Ottesen
Kendte

Dansk stjerne-svømmer: Selvbiografi på vej

Kvinde pensles i hovedet
Advertorial

Annonce

Til dig, der drømmer om en karriere inden for makeup og kosmetik

hoved
Nyheder

Barn fik hoved i klemme: Måtte klippes fri

Mallorca
Rejser

Vildt: Rekordbillige rejser

mary
Kongelige

Kronprinsesse Mary: Bakker prins Christian op

Zangenberg
Kendte

Julie Zangenberg: Venter en dreng

ulve
Dyreliv

Nyd naturen - sammen med ulvene

Biden
Nyheder

Vil halvere udslip af drivhusgas 

Et herskabeligt rødstenspalæ
Livsstil

Københavns dyreste villa

Havvindmøller i bugt
Nyheder

Hidtil varmeste år i Europa

Penge på et bord
Nyheder

Sidste chance for at spare

tusindvis af kroner i skat

Billede af Retten i Viborg
Krimi

Hvidvaskede 8 millioner

med falske fakturaer

En mand med briller og grøn frakke i solskinnet
Kendte

Anders Langballe skilt

efter blodprop

Unge sidder udenfor og drikker vin
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal aldersgrænsen for køb

af alkohol sættes op

En masse skyskrabere i Hongkong
Helt vildt

90-årig kvindelig milliardær

franarret 200 mio. over telefonen

Stars and Stripes og sejl for den amerikanske ambassade i København
Corona

USA advarer:

Rejs IKKE til Danmark

En øldåse i en hånd
Sundhed

Tal med dit barn om alkohol

En brændende villa med vand pøset på
Krimi

Voldsom brand i Vojens

En gennemhullet lastbil
Krimi

Medskyldig bag Nice-angreb anholdt

Et udbrændt bibliotek
Nyheder

Store ødelæggelser i Cape Town

Mette Frederiksen interviewes udendørs
Nyheder

Mette Frederiksen:

Det mest kritiske er bag os

Blå blink på politibil
Krimi

Naboer i slagsmål:

Mand afgået ved døden

servering underdørs
Nyheder

BILLEDSERIE: Genåbning puster liv i caféer og storcentre

billede af vinflasker
Mad og drikke

Sådan får du vinen

til at smage bedre

Portræt Dronning Elizabeth
Kongelige

Midt i sin største sorg:

Rørt dronning takker 

Demonstranter med røde faner
Nyheder

1. maj  aflyst - igen

Ubåd på havet
Nyheder

Ubåd med 53 ombord sporløst forsvundet

Skilt der advarer mod fugleinfluenza
Sundhed

Udbrud af fugleinfluenza:

19.000 gæs og ænder aflives

ung mand med kasket tager sig til hovedet
Sundhed

Dine tømmermænd

bliver mindre med årene

mads mikkelsen smiler
Film og TV

Mads Mikkelsen afslører:

Var ved at ødelægge

Bond-film 

prinsesse isabella sidder og smiler
Kongelige

Se Marys nye

fødselsdagsbilleder

af prinsessen 

Christina Nørby Ibsen poserer for kameraet
Kendte

Bubbers eks-kone:

Jeg var nødt til

at rejse mig

folk sidder udendørs og skåler med rødvin i glassene
Nyheder

Dagens afstemning:

Er dine tømmermænd 

blevet mildere?

lille ø set fra luften
Livsstil

Køb din egen ø

med millionrabat 

mand på vej ind i storcenter
Corona

Sådan genåbnes

Danmark i dag 

mand testes for corona med podepind
Corona

Opfordring:

Bliv testet på mindre

travle tidspunkter 

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Nyheder

Vi bruger 5 millioner

engangsmundbind

om dagen

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

helikopter og ambulance på mark
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter jordskred 

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

politibil holder ved siden af mand med banner
Nyheder

15-årig sort teenagepige

dræbt af politi i USA

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

Sundhed

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav