Odenseborgmester: Gulerødder kan erstatte røg
I Odense skal det være slut med en kollegial smøg i kaffepausen, hvis det står til byens borgmester. Foto: www.colourbox.com
FOA mener, at Odense sætter sig over loven, når offentligt ansatte skal forbydes at ryge i arbejdstiden.

Det er for personalets eget bedste, at Odense Kommune vil forbyde alle offentligt ansatte at ryge i arbejdstiden.

Rygning er nemlig både usundt og unødvendigt, mener byens borgmester.

"Man kan da sagtens sidde og spise en gulerod i stedet for at ryge en smøg. Det handler om den helbredsmæssige side af sagen, som er voldsomt påvirket af rygning. Det viser alle statistikker," siger Anker Boye (S) til Newspaq.

Det sidste er FOA's formand, Dennis Kristensen, enig med borgmesteren i, men det første er han fuldstændig uenig med ham i. Han mener, det går ud over hans medlemmers personlige frihed.

"Det næste skridt er helt oplagt slet ikke at have rygere ansat. Og det næste igen er, hvor meget må vi veje, og hvor sunde skal vi være. Jeg synes, det er en sammenblanding af at beskytte andre og bestemme over det enkelte menneske," siger han til Newspaq.

Forbuddet er da ikke trådt i kraft i Odense endnu, men blev diskuteret på et møde i byrådets Økonomiudvalg i går. Anker Boye håber, at det kan blive forhandlet færdig i løbet af efteråret.

Ifølge Fyens Stiftstidende er der stor opbakning til forslaget blandt byrådets medlemmer.

Hvert år koster rygning ifølge Anker Boye Odense Kommune 90 millioner kroner i sygdom og sygefravær, og det er det, forbuddet skal komme til livs. Men Dennis Kristensen mener, at Odense sætter sig over loven.

"Det er lovligt at ryge i Danmark og at producere og sælge tobak. I mine øjne er det en helt forkert tanke, hvis arbejdsgivere vil hæve sig over den lovgivning og siger, 'hos os forbyder vi rygning for dig - også selvom det ikke generer nogen'," siger han.

Anker Boye understreger, at hvis forbuddet bliver virkelighed, vil de ansatte få hjælp til rygestop.