Kommune vil sætte rengøringsassistenter ned i løn
Arkivfoto. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Odense Kommune har opsagt en lokallønsaftale med rengøringsassistenterne i kommunen. Rengøringsassistenterne frygter, at de dermed stille og roligt vil gå ned i løn.

Ved sidste års dramatiske overenskomstforhandlinger blev det bestemt, at lavtlønnede og kvindegrupper skulle have lidt ekstra i lønposen - der i blandt rengøringsassistenter.

Men i Odense ser 420 rengøringsassistenter nu i øjeblikket vinden blæse den stik modsatte retning. Det skriver Fagbladet 3F.

Odense Kommune har nemlig pr. 1. maj opsagt den såkaldte forhåndsaftale med rengøringsassistenterne. Det er den aftale, der fastlægger de lokale løntillæg hos rengøringsassistenterne. Nogle rengøringsassistenter får tillæg for at gøre rent på skoler – andre får tillæg for at gøre rent i baderum - og så videre. Disse tillæg har kommunen nu opsagt.

I praksis ved assistenterne endnu ikke, hvad det får af konsekvenser. Tidligere har Odense Kommune meldt ud, at man har et ønske om at fastfryse tillæggene på nuværende niveau som ”udligningstillæg”.

Men alle de centrale lønstigninger, som rengøringsassistenterne ellers har krav på via sidste års overenskomstresultat, kan modregnes i disse tillæg. Derfor frygter rengøringsassistenterne nu, at de stille og roligt daler i løn.

- Rengøringsassistenterne risikerer slet ikke at få de lønstigninger, som de var stillet i udsigt. Det er stik imod det signal, der blev sendt ved overenskomstforhandlingerne sidste år. At kommunen bare med et pennestrøg kan fjerne dem lokalt, kan vi slet ikke acceptere, lyder det fra formanden for 3F Odense GOPS, Charlotte Vincentz Petersen.

Odense Kommune og 3F har i løbet af 2018 haft forhandlinger om forhåndsaftalen. Men parterne blev ikke enige om, hvordan justeringerne af tillæggene skulle ende. Og nu har Odense Kommune så opsagt aftalen, hvilket man som part i aftalen har ret til.

Men fællestillidsrepræsentant for de 420 rengøringsassistenter, Katarina Weber, fortæller, at kommunes tiltag er meget demotiverende for kollegerne:

- Der er mange følelser på spil her. Det er rengøringsassistenter, der har arbejdet i kommunen i mange år, som nu oplever, at de goder, de har kæmpet sig til over årene, bare forsvinder. Det er mangel på respekt for vores faglighed, siger Katarina Weber.

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger har Odense Kommune til hensigt at investere i gulvvaskemaskiner for de lønkroner, som vil blive sparet ved den manøvre, som kommunen nu lægger op til.

Den eneste kommentar, Odense Kommune dog har på nuværende tidspunkt, er:

- Vi har opsagt forhåndsaftalen for rengøringsassistenter mellem 3F og Odense Kommune. Baggrunden er, at det i forbindelse med genforhandlingen af aftalen ikke har været muligt for parterne at opnå enighed om en ny aftale, udtaler Kenneth Andersen, kommunens rengøringschef, i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F.

 

Fagbladet 3F