Nytåret nærmer sig. Men det betyder ikke, at første januar skal tilbringes på sofaen med grumme tømmermænd.
Der er nemlig masser af alkoholfri drikkevarer, du kan servere - uden at gå på kompromis med smag og kvalitet.
- Der er kommet et langt større kvalitetsudvalg af vin, spiritus og mousserende drikke med lavt indhold af alkohol, siger Nina Højgaard Jensen, der er chefsommelier på Restaurant Lyst og sølvvinder ved VM for sommelierer.
Et bud kunne være Andersen Winerys mousserende drikke.
De lagres som vin, sælges på smukke flasker og fremstilles på æbler, ribs, rabarber eller kirsebær.
- Det er et fantastisk lækkert produkt af virkelig høj kvalitet. Til nytår er det et reelt bud på et mousserende alternativ til champagne, siger Nina Højgaard Jensen.
Deres luksuscider "Discover" indeholder eksempelvis kun to procent alkohol, og den går godt til fisk, skaldyr, ost eller syrlige desserter.
Et andet bud er hovedstadsbaserede Copenhagen Sparkling Tea, som ligeledes har vundet priser for deres produkter.
Deres drikkevarer er brygget på en blanding af flere typer te. Og de serveres allerede nu på 50 Michelin-restauranter.
- Sparkling Tea kan tænkes ind i et måltid på lige fod med mousserende vin. Generelt siger vi, at det kan bruges som aperitif, til forretter og lette hovedretter, oplyser medstifter Bo Sten Hansen.
Sparkling Tea kan også bruges til at toppe en cocktail.
Og apropos cocktails så kan du også få selve spiritussen i en alkoholfri eller lavalkohol udgave.
Det kunne eksempelvis være fra danske Empirical Spirits, som er udråbt til "alkoholens svar på Noma" af det amerikanske medie Wired.
- De bruger en masse råvarer fra den danske natur - alt fra gran til kirsebær og vilde urter. Og det er en helt ny måde at tænke destillering og spiritusproduktion, siger Nina Højgaard Jensen.
I gør det selv-afdelingen kan du kaste dig over at brygge din egen kombucha.
Kombucha er en fermenteret drik i familie med kefir eller kvas. Den brygges på en koloni af bakterier – en såkaldt SCOBY.
Og fordi du netop har en gæringsproces, ændres smagsprofilen.
- Så du får en dybde, som giver et mere vinøst udtryk. Det er typisk det, man går efter, hvis man vil man vil have en erstatning for vin, forklarer Nina Højgaard Jensen.
Kombuchaen kan eksempelvis baseres på friske frugter, æbler, te, bær eller aromatisk sukkervand.
Og hvis den bliver lige krads nok, kan den blandes op med friskpresset frugtjuice inden servering.
- Juicemenuer og kombucha er en oplagt og sjov ting at lege med. Der er fantastisk mange gode muligheder, siger Nina Højgaard Jensen.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus