Nyd stilheden, hyg dig og gå tidligt hjem
Selvom de fleste andre har fri, behøver det ikke at være surt at gå på arbejde mellem jul og nytår. Foto: Colourbox
Er du én af dem, der skal arbejde mellem jul og nytår, mens alle andre har fri? Her får du fem råd til, hvordan det bliver lidt sjovere.

Én enkelt fridag.

Det er, hvad kalenderen forærer dem, der ikke har valgt at købe sig til juleferien i år. Men selvom de fleste andre holder fri, behøver det ikke være så slemt at gå på arbejde mellem jul og nytår.

Jeanett Bonnichsen er psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel. Hun har mange års erfaring inden for rådgivning om psykisk arbejdsmiljø bag sig. Her er hendes råd til, hvordan du forsøder arbejdsdagene mellem jul og nytår.

1. Det er ikke synd for dig!

Ifølge Jeanett Bonnichsen skal man først og fremmest undgå at putte sig selv i en offerrolle. Det risikerer kun at gøre arbejdet endnu mere surt.

"Gør op med dig selv, at dem, der ikke er på arbejde, har foretaget et valg: de har købt sig fri. Ligesådan har man selv truffet et valg om at arbejde. Derfor bør man sige til sig selv: nu er jeg her, så nu må jeg gøre det så hyggeligt og rart som muligt være på arbejde," opfordrer hun.

2. Udnyt stilheden

Det kan man ifølge Jeanett Bonnichsen gøre ved at kaste sig over opgaver, som let ryger bag i køen til hverdag.

"Beskæft dig med noget, som giver mening. Enten fordi det er dejligt, at der er stille, og du endelig kan få bestemte opgaver fra hånden. Eller fordi der pludselig er tid til at fordybe sig i noget. Planlæg at gøre noget af det, som tit kan være svært at få plads til i dagligdagen, fordi der er mange mennesker," råder Jeanett Bonnichsen.

3. Hyg jer!

En anden måde at forsøde juledagene på jobbet er at bruge mere tid på at hygge sig med de andre kolleger.

Tag for eksempel en lidt længere frokostpause eller aftal at starte dagen roligt ved at spise morgenmad sammen, lyder rådet.

4. Nedjuster kravene til dig selv

"Sørg for at det ikke er i disse dage, du skal være helt oppe på de høje nagler i forhold til de arbejdsopgaver, du sidder med," siger Jeanett Bonnichsen og peger på, at det netop i juledagene er svært, da de fleste andre ofte holder fri.

5. Gør noget ekstra ud af din fritid

Ifølge Jeanett Bonnichsen kan det for nogle være nyttigt også at klemme lidt feriestemning ind efter arbejde.

"Hvis man har familie, kan man skynde sig hjem og hygge videre. Er man single, kan det være skønt at have nogle gode aftaler efter arbejde. Det handler om at finde ud af, hvad der er dejligt for dig, og så arbejde for, at det også er til stede i de dage," siger hun.