Nej til politifolk uden dansk statsborgerskab

Politifolk og fængselsbetjente bør have dansk statsborgerskab for at blive ansat, mener halvdelen af danskerne.
Vil du være en del af politiet, kræver det dansk statsborgerskab, men du kan blive sendt i krig for Danmark uden statsborgerskab. Det hænger ikke sammen, mener Venstre.
Vil du være en del af politiet, kræver det dansk statsborgerskab, men du kan blive sendt i krig for Danmark uden statsborgerskab. Det hænger ikke sammen, mener Venstre. Foto: www.politi.dk

Politifolk og fængselsbetjente bør have dansk statsborgerskab, hvis de skal arbejde her i Danmark. Sådan lyder meldingen fra halvdelen af danskerne i en ny undersøgelse, som Wilke har foretaget for Newspaq.

Venstre har ellers lagt op til, at det skal være muligt at ansætte politifolk og fængselsbetjente, der ikke har dansk statsborgerskab, men blot permanent opholdstilladelse. Argumentet er, at man kan blive sendt i krig for Danmark og dermed sætte sit liv på spil uden at være dansk statsborger. Integrationsordfører Karsten Lauritzen mener ikke, det hænger sammen.

"Jeg savner sammenhæng i lovgivningen, så hvis man kan blive udsendt med permanent opholdstilladelse og forsvare danske interesser, så kan man også blive en del af det danske politi, hvis man ellers kan leve op til alle de øvrige krav," siger Karsten Lauritzen.

Han mener, at når halvdelen af undersøgelsens medvirkende er afvisende, så skyldes det, at de ikke ved, at soldater kan blive sendt i krig alene med opholdstilladelse.

Helt præcist siger 49,8 procent af de medvirkende, at de ikke mener, det er nok at have opholdstilladelse i Danmark. 37,6 procent mener, det er helt okay, at de alene har opholdstilladelse, mens godt 12 procent svarer "ved ikke."

Dansk Folkeparti har afvist Venstres tanker om fængselsbetjentene, og socialordfører Martin Henriksen er derfor godt tilfreds med målingen.

"Det er jo på linje med det synspunkt, vi har i Dansk Folkeparti, og jeg er selvfølgelig glad for, at vi er på linje med et forholdsvis stort antal danskere, som mener, at man selvfølgelig skal være dansk statsborger for at være en del af det danske politikorps," siger Martin Henriksen.

Han så helst, at også forsvaret krævede dansk statsborgerskab, men kan også se situationer, hvor det i krig giver god mening at kunne gøre brug af tolke, der taler det lokale sprog, selvom de endnu ikke er danske statsborgere.

Trods Dansk Folkepartis modstand er der positive meldinger fra flere sider i Folketinget over for Venstres forslag, og Karsten Lauritzen vil tage sagen op med integrationsminister Søren Pind (V).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.