Navngivne sagsbehandlere hængt ud på nettet: "Det er helt ude i hampen"
Mads Samsing er næstformand i HK/Kommunal, der er en fagforening for administrative medarbejdere i kommunerne. Foto: Pressefoto
Det er ikke okay at opfordre til at chikanere offentligt ansatte eller hænge dem ud med navn på nettet, siger HK Kommunals næstformand.

- Det er helt ude i hampen og fuldstændig uacceptabelt at hænge navngivne sagsbehandlere ud og opfordre til at spytte på dem.

Så klart lyder budskabet fra næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, efter formanden for Facebookgruppen ’Jobcentrets Ofre’ som reaktion på Struer Kommunes afslag på førtidspension til parkinsonsramte Ulla Astrup delte et opslag på Facebook.

I formanden Kim Madsens opslag til de 7.000 medlemmer i gruppen indgik navnene på sagsbehandlerne i Ulla Astrups sag og en kommentar, hvor han delte sine frustrationer over sagsbehandlerne:

”Hvis jeg var med i det team (der har givet Ulla Astrup afslag, red.), så ville jeg ikke turde gå på indkøb lokalt. Jeg håber, nogle tør spytte på de ansvarlige!" skrev han. 

Kim Madsen har siden hen redigeret opslaget og forklaret, at han ikke går ind for vold, og at der er tale om en verbal spytklat. Men en verbal spytklat er heller ikke acceptabel opførsel, mener Mads Samsing.

- Hvis en verbal spytklat betyder, at man vil trække dem til side i Føtex for at intimidere dem eller råbe dem i hovedet, er det også helt uacceptabelt og uanstændigt, siger Mads Samsing og understreger, at ingen offentligt ansatte bør gå utrygge hjem fra arbejde.

Lyt til Erling Astrup

Han opfordrer medlemmerne i Facebookgruppen, hvor der er massiv opbakning til Kim Madsens kommentar, til at lytte til Ulla Astrups mand, der i et opråb har rådet medlemmerne til at stoppe truslerne, som han ikke tror vil gavne hans kones sag.

- Det er virkelig godt, at Erling Astrup har været ude og mane til besindighed. Jeg håber, de vil lytte til ham og forstå, at det ikke hjælper noget at intimidere eller hænge medarbejdere ud offentligt, siger Mads Samsing.

Han håber desuden, at borgerne vil huske på, at medarbejderne i Jobcentrene arbejder for at gøre en positiv forskel inden for de rammer, der er sat for dem.

- Selvfølgelig går det ikke altid den vej, man lige havde håbet på, men medarbejderne er almindelige mennesker, der står op hver morgen for at gøre en positiv forskel. Så er det svært som menneske at skulle holde til at blive hængt ud på den måde, siger Mads Samsing.

Offentligt ansatte chikaneres på nettet

De seneste år har HK været ekstra opmærksomme på trusler mod offentligt ansatte, efter flere sager hvor medarbejdere blev hængt ud med navn og billede på nettet for derefter at blive chikaneret groft.

Mads Samsing nævner blandt andet den offentlige gabestok Det Sorte Register, der dukkede op i 2011 og lagde navne, billeder og adresser ud på offentligt ansatte, som hjemmesidens stifter var utilfreds med. Siden blev efterfølgende lukket ned efter modstand fra kommuner og myndigheder.

Episoderne har tidligere fået HK Kommunal til at sende et brev ud til kommunerne, hvor de opfordrede til at snakke med deres medarbejdere om, hvordan man håndterer voldsepisoder eller chikane på – eller efter –arbejde.

- Vi ser meget alvorligt på de her episoder, og det er vigtigt, at arbejdspladserne tager hånd om det. Efter udviklingen på jobcenteret ved Lærkevej, der nu har spredt sig, er vi meget opmærksomme på at lytte til, hvordan medarbejderne oplever situationen, siger Mads Samsing.