Når tænderne forsvinder, ryger værdigheden med
Skønhedsidealer fortsætter op i alderen, og om nogle år vil mange ældre have flotte tænder. Det kan give sociale problemer for dem, som ikke har passet på bisserne.

59-årige Anna Berthelsen mangler syv tænder. Hun har det forfærdeligt med, at dårlig tandpleje har medført proteser.
»Jeg prøver ikke at grine for meget eller at gabe munden op. Jeg kan ikke forestille mig et nyt forhold, for jeg er utrolig flov, så det har forhindret mig i at have et forhold i seks år. Men jeg vil jo heller ikke have en mand uden tænder,« siger hun.
Sådan er det for mange ældre, og i fremtiden bliver det værre. Gebis vil blive lavstatus, mener flere tandlæger.
»Dårlige tænder er forbundet med lav social status. Min generation vil ikke acceptere gebis,« siger overtandlæge i Københavns Kommune, Børge Hede.

Ikke passet på sig selv

Om nogle år vil ældregenerationen nemlig have gået til børnetandpleje og vide, at alder og antallet af tænder ikke hænger sammen.
Derfor vil man se ned på dem, der ikke har passet på sig selv, mener John Christensen, der i sin tid oprettede Afdeling for ældretandpleje på Tandlægeskolen.
»Hvis man pludselig mister tænder som 60-årig, sidder der en skyldfølelse, for man kunne jo selv have gjort noget. Det har stor betydning for ens selvværd,« siger han.

Ud med grimme bisser

Idealet om flotte, store, hvide bisser kan dog også få ældre til at vælge gebis frem for at beholde egne tænder, siger John Christensen.
»Jeg har set mange ældre, som engang havde et udmærket tandsæt, men med alderen har de fået belægninger, og tænderne er blevet mere gullige, og så siger de, at de vil have dem ud og have et gebis.«
Ønsket om skønhed varer ved hele livet, og ifølge en undersøgelse fra Ældre Sagen vil de ældre hellere mistet potensen end tænderne.
»I og med at vi har fået en lang levetid, får vi en længere periode, hvor vi ikke vil betragtes som ældre, for vi føler os ungdommelige og vil bestræbe os på at se godt ud,« siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo.

Socialt hæmmende

Ligesom de to tandlæger er han enig i, at de grimme eller manglende tænder kan medføre social isolation.
»De kan være bange for at vise impulsive følelser. Det er hæmmende for ens sociale udfoldelse, at folk vil hæfte sig ved, at man ser sådan ud. Det binder meget psykisk energi,« siger han.
Anna Berthelsen er så pinlig over sine manglende tænder, at hun ikke engang vil være med på et billede. Ingen i omgangskredsen må vide, hun har gebis, selvom hun mener, det tydeligt kan ses.
»Jeg synes ikke, det er i orden, at man ikke har passet på sig selv. Så længe jeg kan bevæge mig rundt og tænke normalt, er skønhed ikke lige meget. Det indre og det ydre hænger sammen.«