Danskerne skal arbejde længere, hvis vi skal fastholde samfundets velstand.
Det mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Han henviser til tal fra OECD, som er organisationen for økonomisk samarbejde mellem de vestlige industrialiserede lande.
Tallene viser, at danskere arbejder meget mindre end svenskere. I et helt arbejdsliv - fra vi er 15 år, til vi fylder 64 år - arbejder vi 3,7 år mindre end svenskerne. Vi arbejder 2,3 år mindre end gennemsnittet i OECD.
- Se på Sverige, som arbejder meget længere, end vi gør. Det svenske samfund er rigere end det danske. De skaber større værdier. Det skal vi også, siger Troels Lund Poulsen.
Derfor fremlægger han i år en reform, som skal få danskerne til at arbejde længere. Ministeren vil ikke kommentere indholdet.
- I dag fremlægger jeg ikke nogen tilbagetrækningsreform. Men vi skal have en længere arbejdstid gennem livet, siger Troels Lund Poulsen.
V-regeringen foreslog i sin 2025-plan, at nogle danskere skal senere på folkepension end aftalt i velfærdsreformen fra 2006. I reformen følger efterløn og folkepension danskernes gennemsnitsalder
I 2015 arbejdede danskere i gennemsnit 1457 timer om året. I OECD ligger gennemsnittet på 1766 timer. Forskellen svarer til seks timers arbejde om ugen.
Beskæftigelsesministeren påpeger, at godt 700.000 danskere i den arbejdsdygtige alder ikke arbejder.
- Der er 35.000-36.000 jobparate personer på kontanthjælp. Dem skal vi have ud på arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen.
Han afviser, at han blander sig i arbejdsmarkedets forhold, mens fagforeninger og arbejdsgivere forhandler overenskomster.
- Jeg blander mig ikke i arbejdsmarkedet. Jeg forholder mig til OECD's tal for arbejdstiden, siger Troels Lund Poulsen.
/ritzau/