Administration 

Minister utilfreds med tilsyn i giftsag

Efter ny redegørelse tvivler Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) på, at Arbejdstilsynet har gjort nok for at stoppe alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven på LM Wind Power.. (Foto: Les Kaner/Beskæftigelsesministeriet.)

Redegørelse fra Arbejdstilsynet fastslår, at LM Wind Power har haft alvorlige og tilbagevendende problemer med arbejdsmiljøet. Minister tvivler på, at Arbejdstilsyn har gjort nok for at stoppe problemerne.

LM Wind Power har haft alvorlige og tilbagevendende problemer med arbejdsmiljøet for tusinder af ansatte, der har produceret vindmøllevinger med giften styren.

Det fastslår en redegørelse fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om arbejdet med opløsningsmidlet styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) tvivler samtidig på, at Arbejdstilsynet har gjort nok for at stoppe alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Hun har nu stillet en række yderligere spørgsmål til Arbejdstilsynet.

"Jeg er i tvivl om, om myndighederne har reageret konsekvent nok på de meget alvorlige problemer," siger ministeren.

Minister: Tilsyn har måske ikke gjort nok

”Redegørelsen bekræfter, at LM Wind Power har haft alvorlige og tilbagevendende problemer med arbejdsmiljøet. Jeg synes, at virksomheden burde have taget ved lære, når Arbejdstilsynet har påpeget den samme type problemer år efter år,” siger Inger Støjberg.

"Arbejdsmiljøet er arbejdsgiverens ansvar, og jeg stiller mig derfor undrende overfor, at LM Wind Power år efter år har modtaget påbud fra Arbejdstilsynet om den samme type problemer uden at tage ved lære af det."

Ministeren mener også, at redegørelsen rejser en række spørgsmål om, hvor vidt myndighedernes indsats har været tilstrækkelig. Inger Støjberg er blevet alvorlig i tvivl om, hvor vidt tilsynet fungerer ordentligt.

"Er der for eksempel en rimelig sammenhæng mellem opfølgningen fra Arbejdstilsynets tilsynsførende og alvoren i de problemer med arbejdsmiljøet, de har påpeget? Og har myndighederne fulgt tilstrækkeligt op på de mange påbud, de har givet år efter år?,” siger ministeren.

Ministeren ønsker samtidig at få svar på, om Arbejdstilsynet har sammenlignet de mange enslydende påbud, der er givet til LM Wind Powers 13 danske fabrikker. Hvorfor kan en stor virksomhed får så mange påbud om de samme alvorlige problemer år efter år i mere end ti år?

”Det er nogle af de spørgsmål, som jeg nu har bedt Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen svare på. Jeg har brug for svarene for at kunne vurdere, om Arbejdstilsynet har reageret godt nok, og for at minimere risikoen for, at vi ser tilsvarende sager i fremtiden,” siger Inger Støjberg.

"Jeg lægger meget vægt på, at vi får fulgt grundigt op på denne sag, så vi sikrer, at ingen ansatte bliver syge af at gå på arbejde".

Minister: Alle skal nu melde arbejdsskader

”Jeg vil fortsat opfordre alle, som har en mistanke om, at de er blevet syge af arbejdet med styren, til at anmelde det til Arbejdsskadestyrelsen,” siger Inger Støjberg.

Redegørelsen, som i dag er sendt til Arbejdsmarkedsudvalget, vil snarest blive fulgt op af en redegørelse for perioden 1995-1999 og senere af en redegørelse for perioden 1978-1994. Det skyldes, at tilsynsdokumenter fra før 2000 skal rekvireres hos Landsarkiverne.

Inger Støjberg tog sidst i februar initiativ til et samarbejde med virksomheden og de relevante faglige organisationer for at sikre, at arbejdsskader fra LM Wind Power bliver anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen.

Samtidig bad ministeren Arbejdsskadestyrelsen etablere en taskforce, som skal behandle de anmeldte skader.

 

FAKTA: Bøder på 140.000 kr.

"Foreløbig konklusion på Arbejdstilsynets tilsyn med det kemiske arbejdsmiljø på LMWind Power i perioden 2000-2010

Arbejdstilsynet har i perioden 2000 – 2010 foretaget i alt 113 tilsynsbesøg på de 13 LM Wind Power afdelinger. Arbejdstilsynet har givet 52 reaktioner i form af 31 påbud, 10 afgørelser om væsentligeproblemer samt 11 vejledninger i relation til de kemiske arbejdsmiljøpåvirkninger, der er knyttet til polyester støbningsprocesser. Herudover har Arbejdstilsynet i flere omgange indstillet virksomheden til politiet til straf for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Dette resulterede i bøder påhenholdsvis 30.000 kr., 62.500 kr. samt 140.000 kr. Alle bøderne blev afgivet i relation til kemiskearbejdsmiljøpåvirkninger, herunder til polyesterstøbning. Én af bøderne vedrørte dog også en truckulykke."

Arbejdsskadestyrelsen skriver om anmeldte skader i perioden 2000-2010:

"Af de 51 anerkendte sager om erhvervssygdomme relaterer de 16 sig til kemiske påvirkninger (eksemlidelse, hudsygdomme: 14 sager og 2 sager med indeklimagener/astma/rhinitis/allergi). Dertil kommer, at enkelte hørelidelser muligvis også kan være relateret til styren.

Desuden er afvist 8 forgiftningstilfælde, 19 nervesygdomme, 3 sager om kræft, 12 eksem og hudlidelser, 8 hørelidelser, 8 astma".

"Der kan endvidere ikke på baggrund af de indtil nu anmeldte skader ses et markant antal af skadermed langtidsvirkninger såsom kræft og hjerneskader knyttet til udsættelse for styren. Dette billedekan eventuelt ændre sig såfremt det viser sig, at disse sager ikke er blevet anmeldt, men numuligvis vil bliver anmeldt på baggrund af beskæftigelsesminister Inger Støjbergs initiativer," skriver styrelsen.

 

LM: Vi er tilfredse med redegørelse

På trods af redegørelse fra Arbejdstilsynet fastslår, at LM Wind Power har haft alvorlige og tilbagevendende problemer med arbejdsmiljøet, og at Arbejdsskadestyrelsen fastslår, at ansatte er blevet alvorligt syge i perioden, er virksomheden tilfredse med den foreløbige redegørelse.

LM Wind Power skriver i en pressemeddelelse, at: "Tilsynets rapport bekræfter, at der til dato ikke er anerkendt erhvervssygdomme som kræft og hjerneskader på grund af brugen af styren."

Dette gælder for perioden 2000-2010, som myndighederne foreløbigt har undersøgt.

Avisen.dk har talt med en mand, der var ansat i 1980'erne. Han har fået anerkendt en hjerneskade som arbejdsskade hos Arbejdsskadestyrelsen og har derfor tilkendt erstatning. Han ønsker ikke at stå frem med sit navn.

LM er dog stadig "bekymret" for "bekymrede ansatte":

”Vi er stadig bekymrede for, at der kan være medarbejdere – især tidligere ansatte – som kan være bekymrede for at deres helbred er blevet påvirket af deres arbejde hos os. Vi fortsætter vores gode samarbejde med både myndigheder og eksterne rådgivere for at sikre at alle sager bliver gennemgået, hvis det ikke allerede er tilfældet”, siger Helle Larsen Andersen, kommunikationschef i LM Wind Power.

FAKTA

Ministeren har i dag fremsendt denne redegørelse om arbejde med vindmølleproduktion og anvendelse af styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010 til udvalget.

Læs også ministerens pressemeddelelse.

FAKTA:

Arbejdstilsynet har siden 1995 udstedt 35 påbud for giftige styrendampe, heraf syv sidste år. Flere LM-arbejdere ønsker en undskyldning fra LM og en undersøgelse af langtidsvirkningerne på deres helbred. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har nu igangsat en helbredsundersøgelse og modtog  i dag en redegørelse fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.

 

ANMELD DIN SYGDOM:

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:


- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til ask@ask.dk – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

- Gå til fagforening, der kan hjælpe dig med at føre en sag.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: jens@avisen.dk eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: mnf@berlingske.dk


kollapset bygning
Nyheder

Stor bygning

kollapser i Florida 

motorcykelbetjent kører på vej i Athen
Nyheder

Præst angriber syv

biskopper med syre

politibiler holder på række
Krimi

Ung kvinde i

kritisk tilstand:

Ramt af flugtbilist 

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Nu kan du cykle

over Storebælt

afklædt par ligger i sengen
Sex og samliv

Så mange sælger sex

i Danmark

britney spears kigger
Kendte

Britney Spears: Giv

mig mit liv tilbage

person går med coronatest  i hånden
Helt vildt

Britisk mand havde

coronavirus i 305 dage

Gratis lydbøger - prøv i 40 dage
Advertorial

Annonce

Få gratis lydbøger hele sommeren

Mennesker i et fedt kontor
Advertorial

Annonce

Sådan skaber du de bedste rammer for møder i din virksomhed

billede af John McAfee
Nyheder

Rigmand fundet død

i celle

En smilende mand i jakke og blå skjorte
Advertorial

Annonce

Drømmejob i hus efter digitale samtaler og sparring med Ase

billeder af menneskeknogler
Nyheder

Renovering på dansk kaserne

- menneskeknogler

ligger under gulvet

Nyheder

Delta-variant fundet ved EM-kamp - tilskuere opfordres til coronatest

billede af Melvin kakooza
Kendte

Melvin Kakooza:
- Jeg har det
rigtig, rigtig godt

billede af tæt trafik
Nyheder

Ferietrafik: 
Her skal du væbne

dig med tåmodighed

caroline med en ketcher
Kendte

Få dage efter fødslen:

Caroline Wozniacki
overrasker fans

luftfoto af ejendommen
Kongelige

Grevindes

hus

sat til salg

Et stetoskop ved siden af en åben computer-laptop, som en kvinde skriver på
Advertorial

Annonce

Guide: Få styr på dine forsikringer

En smilende mand og en masse pengesedler
Helt vildt

Investerede lommepenge i kryptovaluta - blev billionær

En gråhåret mand foran en bygning
Kendte

Farvel efter 20 år på TV 2

billede af Stefan Löfven
Nyheder

Regeringskrisen i Sverige tager uventet drejning

billede af Elton John på scenen
Kendte

Årelang afskedsturné fører britisk popveteran forbi Danmark

En strand med bølger og sol
Rejser

Pas på når du booker ferie hos rejseselskabet

En retsbygning med røde mursten
Krimi

Dræbte brutalt to kvinder:

Livstidsdom

Et stort bål ude i en sø
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde Sankthans være en helligdag?

Himmelbjerget og en sø
Krimi

Gode nyheder:

Treårig pige er ude af koma

Rottehale og rottepoter
Dyreliv

Rotte-invasion:

Det skal du holde øje med

Et sankthansbål brænder
Nyheder

Sankthansaften: Sol og vindstille

Et blåt komfur
Krimi

Mast ihjel da han ville flytte komfur

En blond kvinde i rød kjole
Kendte

Britney Spears skal i retten mod sin far

En kæmpe rutschebane
Helt vildt

Fårup Sommerland bygger rutsjebane til 100 mio.

Apotek-skilt på facade
Nyheder

Her kan du få din medicin i sommerlandet

Portræt ældre vinde
Helt vildt

Chok: Pludselig stod

der 6 milliarder

kontoen

Mand springer i vandet.
Nyheder

DMI klar med prognose:

Sådan bliver ferievejret

i Danmark

Motorvejsskilt ved Øresundsbroen
Krimi

Danske bilister rammes af sten på svensk motorvej

Gareth Bale på banen
Sport

Skuffet minister:

Holland vil ikke

lukke vores fans ind

Indgang til retten i Svendborg
Krimi

Far dømt:

Voldtog sin datter

gennem fire år

Caroline Fleming på den røde løber
Kendte

Caroline Fleming single igen

Nyheder

Regeringen afviser indgreb på boligmarkedet

kampvogne med Dannebrog i ørken
Nyheder

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

kø
Nyheder

Weekend: Forbered dig på kø

kniv
Krimi

14 år i fængsel: Dræbte gravid kæreste

Med masser af stjerner og flotte ord med på vejen er Cirkusrevyen 2021 udsolgt hele sommeren, og nu kan publikum opleve Ulf Pilgaard og resten af holdet helt frem til oktober.lgaard
Kendte

Ulf Pilgaard fortsætter

grill
Nyheder

Faren lurer: Sådan griller du bedst

søløver
Helt vildt

Søløver flygter: Vil op i båd

Mallorca
Nyheder

Populære rejsemål: Mallorca og Gran Canaria

fodbold
Sport

Danmark fester: Se billederne

italien
Nyheder

Italienerne må smide mundbindet udendørs 

hus
Nyheder

Hvert andet hus sælges inden for to måneder

fest
Sport

Fodboldglade danskere holder folkefest 

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?