Minister om udskældt dagpengereform: "En succes"
Det var en meget ophidset diskussion, hvor der blev tegnet nogle urimelige skræmmebilleder, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll om debatten i forbindelse med dagpengereformen i 2010. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix )
Den udskældte reform af dagpengesystemet fra 2010, der kostede mange danskere retten til dagpenge, var en succes. Det mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll efter ny rapport.

Den omstridte dagpengereform, der for knap ti år siden sendte tusindvis af danskere ud af dagpengesystemet, var en succes.

Sådan lyder konklusionen fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille i kølvandet på en ny rapport, der har undersøgt, hvordan det er gået de danskere, som blev ramt af reformen. 

Det skriver Berlingske

Ifølge rapporten, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har udarbejdet, var over en tredjedel af dem, der i 2013 faldt ud af dagpengesystemet i job efter et år. 

Tre år senere var knap halvdelen i arbejde. 

Undersøgelsen viser også, at forkortelsen af dagpengeperioden fremrykkede det tidspunkt, hvor ledige begyndte at søge og finde arbejde.

Samtidig havde seks ud af ti af dem, der mistede dagpengene i 2013, genoptjent retten til dagpenge tre år senere ved at arbejde. 

Derfor kalder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille dagpengereformen for "en succes".

Ministeren mener også, at der blev tegnet "urimelige skræmmebilleder af konsekvenserne af den kortere dagpengeperiode".

- På trods af dommedagsprofetierne ser vi, at en stor del af de personer, der opbrugte retten til dagpenge, relativt hurtigt kom i job i løbet af de første tre år, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Berlingske.

God eller dårlig 

Den nye undersøgelse viser dog også, at knap tre gange så mange ledige årligt mister retten til dagpenge sammenlignet med før dagpengereformen trådte i kraft.

Torben Tranæs, økonomisk vismand og forskningsdirektør i Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd, mener, at der er brug for mere grundige studier, hvis man skal vurdere dagpengereformens konsekvenser. 

Han vil ikke tage stilling til, om reformen er god eller dårlig.

Voldsom utryghed

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, mener den dag i dag, at det var en helt forkert vej at gå, da man i 2010 halverede dagpengeperioden som en del af den nye reform. 

- Det skete på et tidspunkt, hvor der var krise, og det skabte en utryghed, som var voldsom på det tidspunkt, siger Leif Lahn Jensen til Berlingske. 

Efter folketingsvalget i 2015 indgik Venstre-regeringen et bredt forlig med S, DF og R, der især lempede på muligheden for at genoptjene retten til dagpenge.

- Når vi kan se, at mange i dag kommer i gang igen, skyldes det, at vi lavede den reform i 2015, og at der er kommet meget mere gang i hjulene, siger Leif Lahn Jensen.

via Listen To News