Minister kræver frosne hindbær kogt

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil tvinge restauranter til at varmebehandle frosne udenlandske hindbær.
Mindst 275 personer er blevet syge af at spise hindbær i 2011. Nu vil fødevareministeren have bærrene kogt.
Mindst 275 personer er blevet syge af at spise hindbær i 2011. Nu vil fødevareministeren have bærrene kogt. Foto: Wikimedia/Fir0002

Restauranter, smoothiebutikker og andre, der langer hindbær over disken, kan godt forberede sig på at koge hindbærrene fremover.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil forbyde, at bærrene serveres direkte fra fryseren. Derimod skal de først varmebehandles, skriver fpn.dk

Stramningen skyldes, at 275 personer i 2011 blev syge af især serbiske hindbær.

"Det er uacceptabelt, at så mange mennesker bliver syge af én fødevarekilde. Man kan faktisk dø af det her, og derfor vil jeg gerne sende det klare signal, at det virkelig bliver taget alvorligt," siger Mette Gjerskov til fpn.dk.

Derfor ophøjer hun en anbefaling om varmebehandling til et egentligt krav. Og det kan få virksomhederne til at rette ind, mener specialkonsulent Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

"I dag kan vi ikke følge op over for virksomhederne, når det kun er en anbefaling, men nu får vi mulighed for at sanktionere dem med en indskærpelse eller en bøde. Vi er overbeviste om, at vi så ikke vil se flere hindbærsager," siger Annette Perge til fpn.dk

Forslaget skal først godkendes i EU og forventes at træde i kraft til sommer. Som en del af en ny strategi for udenlandsk frugt og grønt kan også andre produkter blive omfattet af krav om varmebehandling.

Kilde: fpn.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.