Minister: Jeg kan lave Forsvaret om alene
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) kan selv slanke Forsvaret, siger han. Foto: socialdemokraterne.dk
Forsvaret skal på slankekur og Forsvarskommandoen ind under ministeriet. Ministeren kan gøre det uden om Folketinget, siger han.

Kan selv, men vil ikke selv.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S) om en større slankekur af Forsvaret. Ministeren peger på, at Forsvarskommandoen skal lukkes og lægges ind under Forsvarsministeriet.

"Hvis man går helt til benet, så er det ifølge Forsvarsloven mig - som minister - der indretter ministeriet og styrelserne, så jeg behøver strengt taget ikke," siger Nick Hækkerup til Newspaq, og understreger, at han helst finder fælles fodslag med de andre partier,

"Jeg vil selvfølgelig snakke med forligspartierne, og jeg håber, at vi kan blive enige om et mere effektivt forsvar," fortæller han.

Militærekspert Mikkel Vedby Rasmussen mener, at samspillet mellem kommandoen og ministeriet har været skyld i en dårligere krig i Afghanistan. Det er for hurtigt at kaste ansvaret på hinanden.

Ministeren vil ikke forholde sig til ansvarsforflygtigelse, men ser også et dobbeltarbejde.

"Jeg har kunnet se en del dobbeltarbejde i ministeriet og Forsvarskommandoen, og derfor vil jeg selvfølgelig have gjort op med det, så Forsvaret drives så effektivt som muligt," siger Nick Hækkerup.

Derfor nedsætter ministeren nu et udvalg, der hurtigt skal tage stilling til, om Forsvarskommandoen skal nedlægges, mens forsvarschefen og hans stab flytter ind i ministeriet og underlægges departementschefen.

"Nu nedsætter vi en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan det bliver mest effektivt, og så må vi se på deres konklusioner og tage snakken til den tid," slutter ministeren.