Skal man være ærlig og fortælle, at man er gravid, hvis man er til en jobsamtale? Nej mener Norges såkaldte ligestillingsombud Sunniva Ørstavik, der i en kronik på nettstedet Kvinneguiden for nylig opfordrede kvinder til - ikke bare at lade være at sige noget, men om nødvendigt også lyve om deres graviditet, hvis de er til jobsamtale.
Sunniva Ørstavik fortæller om en kvinde i 30’erne, som havde fået job og først, da hun skulle underskrive kontrakten fortalte, at hun var gravid. Chefen mente, at forudsætningerne var ændret og kvinden fik ikke jobbet alligevel. Hun fortæller videre, at den form for diskrimnation er udbredt på det norske arbejdsmarked og at man derfor som kvinde ikke bare skal lade være at sige noget. Spørger arbejdsgiveren ligeud, så skal man svare nej, jeg har ingen planer om at få børn. Det er det sikreste mener Ørstavik.
Løgn tjener ikke ligestillingssagen
Men er det nu også en god idé? Det mener Eva Grinde, der er kommentator for det norske erhvervssite Dagens Næringsliv, ikke. Hun skriver, at man risikerer at få en meget dårlig start på samarbejdet med sin nye arbejdsgiver:
“Den skade, der sker på det psykologiske plan, når nogen har ført dig bag lyset, forsvinder ikke ved at vedkommende har en juridisk ret til ikke at oplyse. Det er heller ikke muligt at se bort fra, at der er praktiske konsekvenser ved at føde et barn. Man er væk fra job nogle måneder, arbejdsgiverne må finde andre løsninger, man må måske oplære en vikar,” skriver Eva Grinde.
Hun mener ikke, at det gavner ligestillingskampen på længere sigt, hvis kvinder begynder at lyve:
“At opfordre til løgn for at sikre sig en fod indenfor er ikke nogen bæredygtig strategi, uanset hvor uretfærdigt systemet er. Det vil heller ikke tjene ligestillingssagen på længere sigt.”