LO vil fjerne ledige fra jobcentre
Kommunerne overtog aktiveringsindsatsen for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i 2007. Siden har fagbevægelsen kæmpet for at få den tilbage. Foto: colourbox
Fagbevægelsen og kommunerne er dybt uenige om, hvem der skal have ansvaret for ledige på dagpenge.

A-kasserne skal have ansvaret for at vejlede dagpengemodtagerne i de første seks måneder.

Det kræver LO, der mener, at regeringen kan få 16.000 flere i arbejde ved at fjerne ansvaret for en stor del af de ledige fra kommunerne og flytte dem tilbage til a-kasserne og staten, skriver Berlingske.

"Kommunerne tænker for meget på, hvordan de får flest penge i refusion i stedet for, hvad der er bedst for de ledige," siger LO-sekretær Ejner K. Holst til avisen.

I stedet vil LO have, at a-kasser i samarbejde med statlige beskæftigelsescentre skal stå for aktiveringsindsatsen. Kommunerne skal kun tage sig af de kontanthjælpsmodtagere, der udover ledighed også har problemer med f.eks. misbrug.

"A-kasserne har kun et fokusområde, nemlig at få medlemmerne i arbejde," siger Ejner K. Holst.

Kommunerne afviser at give slip på beskæftigelsesindsatsen - selvom LO i en ny analyse viser, at der er stor forskel på, at, hvor gode kommunerne er på at få dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Formand for KL's beskæftigelsesudvalg, Erik Nielsen, siger, at kommunerne kan dokumentere, at en ung dagpengemodtager kommer hurtigere i arbejde i dag end i 2007.

Han mener samtidig, at det vil skabe mere bureaukrati, hvis de arbejdsløse skal fordeles ud på flere myndigheder.

Spørgsmålet vil blive taget på ved forårets trepartsforhandlinger.