Landmænd er dybt forgældede
Danske landmænd er de mest forgældede i EU. Foto: colourbox
Dansk Landbrug taber konkurrencen til landmænd i Tyskland, England og Sverige.

Danmarks vigtigste eksporterhverv - landbruget - er ved at blive undermineret i faretruende grad.

Det skriver Epn.dk på baggrund af nye analyser fra Fødevareøkonomisk Institut, FOI.

Den såkaldte økonomiske produktivitet i Landbruiget har udviklet sig negativt gennem de seneste ti år. Og gennemsnitligt er indtjeningen hos landmændene blevet forringet med 1,2 procent årligt.

Udviklingen er sket samtidig med, at landmænd i Tyskland, England og Sverige har øget deres økonomiske produktivitet.

"Når vi sammenligner dansk landbrug med landbrug i det øvrige EU kan vi se, at kapitalomkostningerne (renteudgifter mm.) er markant højere i Danmark, hvor der har været en massiv opbygning af gæld," fortæller direktør Henrik Zobbe, Fødevareøkonomisk Institut, FOI, til Epn.dk.

De danske landmænd er langt mere forgældede end kollegerne i andre EU-lande.

"En af årsagerne er, at man i den danske banksektor har lånt penge ud med for rund hånd. Det har været relativt let for danske landmænd at få finansieret projekter og investeringer, som intet har med den primære landbrugsdrift at gøre. Disse aktiviteter har siden påført erhvervet store tab," påpeger Henrik Zobbe over for Epn.dk.

Landmændene i Danmark betaler langt de højere timelønninger i EU. Og stigningstakten har været langt højere end i gennemsnittet af EU-lande. Med andre ord er det høje lønninger blevet endnu højere.

"Sammenlignet med lande som Holland, Sverige, Tyskland og Frankrig er vores lønkonkurrenceevne (løn minus produktivitet, red.) forringet 15 - 20 pct. på et årti. Det vil tage mange år at indhente det efterslæb," siger Leif Nielsen, områdedirektør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, til Epn.dk.

Epn.dk