Administration 

Læreren Kirsten er døende med asbest-betinget kræft: Det kom som et chok

Kirsten Loumann har taget dette billede af tre klassekammerater på Marielyst Skole i Gladsaxe. Pladerne bagved er fyldt med asbest, og blev først fjernet mange år efter, at Kirsten gik ud af skolen. Men fordi hun var vikar på skolen i 90 dage, fik hun erstatning, da hun sidste år fik diagnosen lungehindekræft. (Foto: Foto: Privat)

Kirsten Loumann er uhelbredeligt syg med lungehindekræft. Hun blev udsat for asbest gennem ni år som elev på Marielyst Skole i Gladsaxe og siden i tre måneder som lærervikar samme sted. På grund af de 90 dage som vikar, har hun fået en erstatning på en halv million kroner. Havde hun kun været elev, havde hun ikke fået en krone. Nu frygter hendes klassekammerater for at få sygdommen.

- Da jeg kom hjem, lå der fire beskeder på min telefonsvarer om, at jeg skulle komme ud på hospitalet med det samme.

Ordene er Kirsten Loumanns. Hun var lige gået på deltid som tysklærer efter at have arbejdet som skolelærer i over 40 år. Hun har altid levet sundt og været aktiv. Derfor betragtede hun det heller ikke som andet end en slem sommerforkølelse, da hun sidst på sommeren sidste år begyndte at hoste.

Efter sommerferien begyndte hun igen på arbejde og fortsatte med at spille badminton om mandagen, som hun havde gjort i rigtig mange år.

Fire beskeder fra lægen: Kom med det samme

- En mandag aften i september kunne jeg pludselig ikke få vejret. Jeg sagde det til min makker. Hun forstod ingenting. Hun havde aldrig set mig sådan, men jeg kunne ikke. Jeg havde simpelt hen ikke mere luft tilbage – jeg gispede og gispede.

Hun gik til lægen og blev med det samme sendt videre til røntgen og efterfølgende til scanning.

- Det var på min fødselsdag, den 22 september. Jeg var til scanning om formiddagen, og så holdt jeg fødselsdagsfrokost med en veninde om eftermiddagen. Det var godt vejr, så vi gik en lang tur bagefter. Det var en torsdag, og lægen havde sagt, at jeg kunne ringe efter svar fredag formiddag, så jeg havde sat min mobil på lydløs.

- Da jeg kom hjem, lå der fire beskeder på min telefonsvarer om, at jeg skulle komme ud på hospitalet med det samme.

Kirsten Loumann fik tappet 1,2 liter væske mellem lungehinderne. 

- Det var det første chok. Som min datter, der er sygeplejerske sagde: Det er alvorligt det her. Og så var jeg godt klar over, at der var noget helt galt.

"Det kan ikke helbredes"

Den 12. oktober 2016 fik hun stillet diagnosen: Lungehindekræft.

- Lægerne spurgte mig, om jeg havde været gift med en, der havde arbejdet med asbest eller været i nærheden af asbest. Jeg blev ved med at sige, nej, nej, det passer ikke. I har taget fejl – det passer ikke, men det gjorde det altså. Det var lungehindekræft, og den er uhelbredelig, siger Kirsten Loumann.

- Jeg kunne ikke opereres, og det i sig selv er jo en frygtelig besked at få. Jamen, hvad er så behandlingsmulighederne, spurgte jeg. De svarede: Det er kemoterapi – så blev der en lang pause, men det kan ikke helbredes.

Kort efter fik hun brev fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring – AES – det, der tidligere hed arbejdsskadestyrelsen – sammen med et spørgeskema. Det sker automatisk, fordi lungehindekræft betyder, at man har været i nærheden af asbest og derfor kan være arbejdsrelateret. Det var det i Kirsten Loumanns tilfælde.

Får erstatning på grund af 90 dage som vikar

I tre måneder i 1970/1971 var hun lærervikar på sin gamle folkeskole, hvor hun gik i ni år. Det var vikarstillingen, der udløste en erstatning på en halv million kroner fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring eller som der står i afgørelsen: Din lungehindekræft er en arbejdsskade.

Kirsten Loumann fik altså erstatning, fordi hun var lærervikar Marielyst Skole i Gladsaxe Kommune i tre måneder – og ikke fordi hun var elev i ni år på samme skole.

Hun sad bagerst i klassen lige op ad en væg, der var isoleret med asbestplader. Hun viser et billede, hun har taget af tre kammerater ved skolepulten på bagerste række og med de lydisolerende asbestplader som baggrund. Der er slået søm i pladerne og hængt et billede op. Kirsten husker, hvordan især drengene blandt andet kastede med ting mod væggen, så pladerne gik i stykker og begyndte at drysse. 

I Danmark er man berettiget til erstatning efter arbejdsmiljøloven, hvis man kan dokumentere, at man har været udsat for asbest, mens man passede sit arbejde som asbestarbejder, skolelærer eller pædagog.

Hvis Kirsten Loumann ”kun” havde været elev på Marielyst Skole i Gladsaxe Kommune, havde hun ingen erstatning fået, selvom hun var omgivet af asbeststøv i de ni år, hun gik på skolen som elev. I afgørelsen fra AES står der:

"Vi er opmærksomme på, at du selv gik på Marielyst skole i 9 år som elev. Oplysningen har ikke ført til ændret vurdering, fordi den erhvervsmæssige asbesteksponering opfylder fortegnelsens krav."

Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen, som har forsket i blandt andet arbejdsmiljø mener, at man i Danmark burde overveje at give kompensation til alle, der får kræft i lunge-, bug- eller testikelhinden. Asbestbetinget kræft i hinderne, mesotheliom, er sjælden, og derfor vil det næppe være forbundet med de store udgifter, mener Johnni Hansen.

- I virkeligheden ville det være det nemmeste for alle. De fleste er alligevel dækket ind af arbejdsmiljølovgivningen, så der vil ikke være mange tilbage. Samtidig vil man spare alt det bureaukrati, der i dag bruges på at sortere de få fra, der ikke er omfattet af loven.

Kirsten Loumann betragter erstatningen som et plaster på såret. Hun har blandt andet brugt pengene til at invitere børn og børnebørn på sommerferie. En ferie, som hun ikke ved, om hun lever længe nok til at holde.

Kirsten forbereder sin afsked

- Sygdommen ligger jo hele tiden i baghovedet. Jeg var glad og havde jo set frem til at blive pensioneret og til at kunne bruge mere tid på sport og cykling og at være sammen med mine børn og børnebørn, men det er røget fuldstændig i vasken. Lige nu har jeg nok at gøre med at holde sammen på mig selv.

Kirsten Loumann er gået i gang med at forberede sin afsked. Hun har ryddet op og smidt ud og skrevet breve til børnene. Hun bruger så megen tid som muligt sammen med familie og venner – for nylig inviterede hun en veninde på frokost i København på en restaurant, hun altid selv havde drømt om at besøge.

Men sygdommen dræner hende for kræfter. Hun havde håbet, at en kemokur kunne standse udviklingen lidt, men det skete ikke. Kirsten Loumann er hverken bitter eller vred, selvom hun ved, at hun ikke har langt igen.

- Nej – jeg er bare rigtig ked af det.

Lis Sørensen var lærer i 15 år på Marielyst Skole i Gladsaxe Kommune – den samme skole, som Kirsten Loumann gik på. Hun døde i 2007 af asbestbetinget lungekræft. Hun blev den første lærer i Danmark, der fik anerkendt sin dødelige sygdom som en arbejdsskade.

Asbesten blev fjernet fra Marielyst Skole i midten af 1980’erne. Skolen er i dag lagt sammen med Grønnemose Skole i Søborg.

Christian Eriksen
Sport

Eriksen enig med ny klub

personer i vadet ved en kyst
Sundhed

Sådan kan du overvinde din vandskræk

Giulio Burattini
Nyheder

Vildsvin dræber jæger

Marie Krarup
Nyheder

Profil om Messerschmidt:

Han har ikke de store lederevner

Blomster på gerningssted
Krimi

Samlever fængslet for drab i Ebeltoft

Morten Messerschmidt på scenen
Nyheder

Messerschmidt vinder formandsvalg

Amalie Szigehty
Kendte

Amalie hårdt ramt af corona

billede fra Knutby
Krimi

18 år efter

bizar drabssag:

Præst løsladt

MitID-logo
Nyheder

Kort frist: Det skal du vide inden skiftet til MitID

kroen set fra gaden
Nyheder

Ulækkert: Hundehår og cigaretskodder på kroen

Pia Kjærsgaard
Nyheder

Pia K. inddrager dele af partitoppen i sag om mulig EU-svig

bent
Krimi

Bent bor tæt på dræbt kvinde: - Tænk at blive myrdet på den måde

bil i brand
Biler

Risiko for brand
er høj i hybridbiler

Mille Dinesen.
Kendte

Mille Dinesen:
Diagnose vendte op
og ned på det hele

uffe elbæk foran christiansborg
Kendte

Uffe Elbæk

erkender svigt

politibil foran hus
Krimi

50-årig kvinde dræbt med kniv

kandidater i studiet
Nyheder

I dag: Sådan vælger Dansk Folkeparti ny formand

Thomas Helmig har mistet sin far.
Kendte

Helmig i sorg:

Har mistet sin far

roer 75 år atlanten
Nyheder

75-årig fransk roer død: Ville krydse Atlanten

Per Christensen Formands dobbeltliv udløser krisemøde i 3F-hovedbestyrelse
Nyheder

Formands dobbeltliv udløser krisemøde

håndbold vi slår kroatien
Sport

Sejr igen: Fem på stribe 

Kvinde faldt ud af vindue: 35-årig samlever varetægtsfængsles
Krimi

Kvinde faldt ud af vindue:

Samlever fængslet

reklame a380 fly og stuntkvinde
Helt vildt

Vild video:

Står på toppen af verdens højeste bygning

Røde Kors: En halv million til tsunamiramte Tonga
Nyheder

Røde Kors: Sender million-hjælp til Tonga

Over 36.000 bekræftede smittetilfælde med coronavirus
Nyheder

Corona: Flere end 

36.000 nye smittede

skærmbillede fra kampagne
Corona

Skjuler vaccinevideoer

i børnespil

løve ligger ved sten
Dyreliv

Dansk zoo afliver

ung løve

pengesedler og mønter på et bord
Livsstil

Februar er kort og billig:

Sådan bruger du det

økonomiske pusterum

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

par poserer og smiler
Nyheder

Drab opklaret:

Kæresten har indrømmet

mand med tørklæde
Kendte

Færdig med festival:

Poul Krebs stopper

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Qvortrup skal giftes

Svar på test
Corona

Smittetal sætter rekord - igen

Lise Rønne vært tv2
Film og TV

Lise Rønne:

Scorer royalt værtsjob 

til salg en tankstation
Nyheder

Vil du prøve noget nyt:

Få din egen tankstation

brand nykøbing mors
Nyheder

Beboer i chok:

Hus totalt nedbrændt

Pia Kjærsgaard: Dropper plads i ledelse
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Dropper plads i ledelse

Meat Loaf død 74 år
Kendte

Rocklegenden er død

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen
Kendte

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen

Efter solen: Grå weekend vejrudsigt
Nyheder

Efter lidt sol:

Grå weekend

Krimi

Drama: Norsk skib sunket ud for Gilleleje i nat 

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF
Nyheder

Thulesen Dahl: Pia skal ikke ind i ledelsen

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb
Nyheder

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing