Omkring tre millioner borgere får lettet skatten med den skattereform, der blev vedtaget af et flertal i Folketinget i december, men individuelt opgjort får kvinder i gennemsnit et mindre beløb ud af reformen end mænd.
I et folketingssvar fra skatteminister Jeppe Bruus (S) er der regnet på, hvor stor skattelettelsen gennemsnitligt bliver for landets kvinder og mænd i kroner og øre.
Her fremgår det, at den gennemsnitlige skattelettelse for kvinder, der er berørt af skattereformen på grund af deres indkomstforhold, er på 2800 kroner, mens den for mænd er på 3500 kroner.
For alle borgere direkte berørt af reformen er skattelettelsen på gennemsnitligt 3200 kroner.
Ses der på hele befolkningen, skønnes skattelettelsen for mænd gennemsnitligt at være 2500 kroner, mens den for kvinder er 1800 kroner.
I svaret oplyses grunden ikke. Men i et opfølgende svar fra Skatteministeriet lyder det, at kvinder generelt tjener mindre end mænd, hvilket i sagens natur medfører lavere skattelettelser, når der opgøres i kroner og øre.
- Indkomstniveauet for mænd er i gennemsnit højere end indkomstniveauet for kvinder, hvilket medfører, at den gennemsnitlige skattenedsættelse er større for mænd end for kvinder, skriver Skatteministeriet, der tilføjer, at "skattesystemet diskriminerer ikke mellem køn".
Grunden til forskellen er særligt topskattelettelsen i reformen, skriver ministeriet.
- Indførelsen af toptopskatten trækker dog lidt i modsat retning, lyder det.
Skattereformen skruer på en del forskellige hjul i skattesystemet. Blandt andet altså en omlægning af topskatten.
Desuden hæves beskæftigelsesfradraget. De første skattelettelser får virkning fra 2025.
Regeringen indgik reformen med fire partier i midten af december: De Radikale, De Konservative, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige.
Samlet vurderer regeringen, at reformen vil øge arbejdsudbuddet med 5300 personer i 2030.
/ritzau/