Kvinder forsømmer karrieren efter fyraften
Kvinder prioriterer ofte huslige pligter højere end fyraftenshygge med kollegerne. Foto: Colourbox
Fyraftenshygge og firmafodbold fremmer både arbejdsglæde og karriere. Men kvinder fravælger samværet oftere end mænd, viser ny undersøgelse.

Når fyraften nærmer sig, haster mange kvinder ud af døren. Og mens kvinderne køber ind, henter børn og laver mad, har deres mandlige kolleger fred til at dunke hinanden i ryggen, fordele forfremmelser og lufte ventilerne ud.

Danske kvinder fravælger oftere sociale aktiviteter med kolleger uden for arbejdstiden end mænd. Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

Og den prioritering kan koste både på arbejdsglæde og karriere, advarer eksperter.

59 procent af de adspurgte kvinder svarer, at de mindre end én gang månedligt bruger tid med deres kolleger uden for arbejdstiden. Kun 47 procent af mændene prioriterer ligeledes. Knap 26 procent af kvinderne tager sig aldrig tid til kollegahygge uden for arbejdstiden, mod 21 procent af mændene.

Bagerst i karrierekøen

Der er en vis statistisk usikkerhed i tallene, men sociolog og ligestillingsforsker Karen Sjørup vil ikke være overrasket, hvis forskellen er så stor, som undersøgelsen viser.

Hun peger på, at danske kvinder anno 2011 stadig er dem, der hovedsageligt tager sig af de tidskrævende hverdagsopgaver som børnehentning og madlavning. Og det på trods af, at de fleste kvinder arbejder lige så meget som deres mænd. Det viser også analyser fra det nationale forskningscenter SFI.

Men ved altid at skulle gå klokken 16 og springe kollegahyggen over snyder kvinderne sig selv.

”På den måde bliver de ikke ligeså integreret i det kollegiale samvær, og det kan blive en hæmsko for deres karriere,” siger Karen Sjørup og uddyber:

”Ved ikke at deltage, bliver kvinderne aldrig ’one of the boys’. Dermed går de glip af et fællesskab, hvor der ofte er en del selvpromovering, og hvor man hurtigere bliver opdateret på, hvad der rører sig i firmaet. Og er man ikke en del af dette, ryger man oftest bagud i køen, når der for eksempel sker forfremmelser.”

Kvinderne skal tage sig selv i nakken

Headhunter Aase Hoeck er stifter af karrierekvinder.dk og tidligere kåret til årets erhvervskvinde. Hun undrer sig gang på gang over, hvor mange moderne kvinder, der stadig sidder fast i gamle kønsrollemønstre. Men dem bliver de nødt til at gøre op med, hvis de har ambitioner om at komme videre i karrieren.

”Nogle kvinder bliver nødt til at stramme sig an, vride hånden om på sig selv og sætte krav op derhjemme om, at de også skal have tid til at fede den med kollegerne efter arbejde en gang i mellem,” siger hun.

Ifølge Aase Hoeck kan netop den uformelle kollegahygge bruges taktisk.

”Det sociale fællesskab knytter dig tættere til arbejdspladsen og kan bringe dig videre og bane vejen for karrieren fremover,” siger hun og forklarer, at det også giver gevinst i hverdagen:

”Jo bedre du fungerer socialt med dine kolleger, jo lettere er det også at få vendt nogle problemer på arbejdspladsen,” siger hun.