Kroatien siger ja til EU-medlemsskab
Kroatien kan træde ind i EU som medlemsland nummer 28. Foto: AP Photo/Filip Horvat / POLFOTO
Dette er en historisk beslutning, et vendepunkt i vores historie, lyder det fra landets premierminister.

Et flertal af de kroatiske vælgere stemte søndag for optagelse i Den Europæiske Union til trods for en dårlig valgdeltagelse.

I alt 66 procent af dem, der deltog i folkeafstemningen, svarede "ja" til spørgsmålet: "Vil du støtte medlemskab af Republikken Kroatien i EU?"

Hver tredje vælger var imod, og valget bar præg af, at kun godt omkring 47 procent af de stemmeberettigede vælgerne deltog, hvilket også illustrerer vælgernes apati mod EU. Det skriver AP.

Det skal sammenlignes med 84 procent, der stemte ved en folkeafstemning for Kroatiens uafhængighed fra det tidligere Jugoslavien i 1992.

"De folk er tydeligvis træt," siger premierminister Zoran Milanovic ifølge nyhedsbureauet, men han understregede samtidig sin glæde over det endelige resultat.

"Dette er en historisk beslutning, et vendepunkt i vores historie, som fra nu af, afhænger alt, herunder succes eller fiasko, kun på os," lyder det fra Milanovic.

Den økonomiske krise i Kroatien og i EU menes at være en afgørende lave begejstring for at træde ind i unionen.

Stemmeprocenten er blandt de laveste valgdeltagelser i nogen af de nu 28 EU-lande, der har holdt tiltrædelse folkeafstemninger, inden de er tiltrådt.

Kroatien kan træde ind i EU som medlemsland nummer 28.

Kilde: AP