Kommune vil sende flere arbejdsløse i nyttejob: De kan søge job om fredagen

Når dagpengemodtagerne i Sønderborg nu måske skal ud og samle skrald på fuld tid, får de fri om fredagen. Dér kan de søge job, forklarer kommunen.
Jan Prokopek Jensen (S) er formand i arbejdsmarkedsudvalget.
Jan Prokopek Jensen (S) er formand i arbejdsmarkedsudvalget. Foto: Sønderborg Kommune

Nu skal også dagpengemodtagere i Sønderborg Kommune ud i nyttejob og samle skrald på stier og strande. På fuld tid.

Sådan lød meldingen mandag fra kommunen, der har gode erfaringer med at sende kontanthjælpsmodtagere ud for at vaske skilte og samle skrald.

Men ifølge formand i kommunens arbejdsmarkedsudvalg, Jan Prokopek Jensen (S), så er der tale om en helt frivillig ordning, som ikke vil gå ud over dagpengemodtagerens mulighed for at søge et rigtigt job.

Hvorfor skal dagpengemodtagere nu også ud i nyttearbejde?

- Det skal de heller ikke. Det er et tilbud til dem. Vi har jo set ud fra de tre år, vi har haft nyttejobs, hvor vi har haft over 700 igennem, at 230 af dem er blevet selvforsørgende enten i uddannelse eller i arbejde, og det er vi jo ret stolte af. Så det er flot. 

Dagpengemodtagere er jo per definition aktive jobsøgende, og det her er jo et fuldtidsarbejde på 37 timer. Kan det ikke gå ud over deres mulighed for at søge job, hvis de skal gå rundt og feje gader i stedet på fuldtid?

- Da vi indførte det i sin tid, der havde vi en længere drøftelse, netop med henblik på det, at man også skal kunne søge job. Så typisk fredagen er friholdt til jobsøgninger, og det er det også i den nuværende ordning.

Men de har kun fredag til at søge job – normalt ville man da sige, at jobsøgningen var et fuldtidsarbejde for dagpengemodtagere – begrænser det dem så ikke lidt, at de også skal bruge størstedelen af deres tid på at gå rundt og feje stier og samle skrald?

- Hørte du, hvad du selv sagde? (Griner højlydt, red.) Hold da kæft ... Jamen, hvor gammel er du?

Hvor gammel jeg er?

- Undskyld jeg spørger, ja?

Hvad tænker du på?

- Jamen, jeg synes, du osede af livserfaring som en på 85, der kunne berette om, at igennem hele livet har du konstateret, at det at søge job er et fuldtidsarbejde. Sikke dog noget sludder. Nej, undskyld. Hvem pokker har dog bildt dig det ind? Har du nogensinde søgt et arbejde, der var et fuldtidsarbejde for dig? Ej, nu holder du op med sådan noget pjat. Der er du ude på tynd is. Nu lo jeg, og det var fordi jeg er venlig.

Så det går ikke ud over deres jobsøgning?

- Nej, tværtimod, tværtimod. Erfaringerne viser, at vi har præsteret at få 230 på kontanthjælp eller uddannelseshjælp i gang. Det viser sit klare, tydelige sprog.

Ingen tvang

Så det går ikke ud over deres mulighed for at stå til rådighed på arbejdsmarkedet - det er det, der er noget sludder?

- Det her er ikke noget, de skal. Hvis vi har kontanthjælpsmodtagere og flygtninge, og unge på uddannelsesydelse, så bliver de trukket i ydelse, hvis de ikke møder op. Det her er et tilbud.

Artiklen fortsætter under videoen.

Så det er ikke noget, de kan blive tvunget ud i?

- Nej, nej, nej. Vi synes bare, det er gået så godt, og nu har også muligheden for det, ifølge lovgivningen. Altså at få forsikrede ledige ud, og dem der har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. For dem, der har gået i længere tid, ville det være en mulighed at komme lidt i gang igen.

Nyttejobordningen er blevet kritiseret for at være blevet lavet for at gøre livet ekstra træls for de ledige, så de kommer i arbejde. Er det, fordi I tænker dagpengemodtagere er dovne?

- Nyttejobordningen er jo et udtryk for at sige, at når man får en ydelse fra det offentlige, og man kan, så skal man også lave noget til gengæld.

Men det dagpengemodtagere gør til gengæld for deres ydelse er jo at søge job og være tilgængelige for arbejdsmarkedet på fuldtid? Men det mener du ikke, de behøver?

- Det har jeg ikke sagt noget om.

Jo, du grinte af mig, da jeg sagde det og sagde, de ikke behøvede.

- Nej, jeg grinte af, at du sagde, det var et heltidsjob at søge arbejde, og det er noget sludder. Du kan sagtens passe et andet arbejde. Du ser jo tusindvis hver eneste uge, der skifter fra det ene job til det andet. Og med den logik du ligger for dagen, skulle det jo være sådan, at det kan man ikke, når man er i job, for det er et fuldtidsarbejde at søge job.

Kommunen har ikke råd til at betale for det

Du har tidligere nævnt, at det da også var godt, at man kunne bruge det til at få nogle lidt renere strande. Hvorfor ansætter I ikke bare nogen til at gøre det arbejde, hvis det er noget, I synes, der er behov for i kommunen?

- Jah … En skatteprocent på 57 skulle vi nok op på, for at vi havde penge nok til det. Jeg ved ikke, om du ved, hvor Als ligger. Det er Sønderborg Kommune, og det ligger jo på en ø, og vi har næsten 400 km strand. Vi renser i dag strand, der hvor der er blåt flag. Men de andre steder, der har vi ikke afsat midler til det. Så det er områder, hvor arbejdet ikke ville blive udført, hvis det ikke havde været for nyttejobberne.

Simpelthen fordi I ikke ville have råd til det, hvis det ikke var for nyttejobberne?

- Nej, så ville det ikke blive udført.

Men det ville ikke blive udført, fordi I ikke havde pengene til det?

- Nej, eller ja hvis man skulle gøre rent omkring alle vores strande, så ville det blive en bekosteligt affære, og der har byrådet disponeret, at så og så meget skal der bruges til det. Det er jo også det, der motiverer nyttejobberne, at de laver et stykke arbejde, som ellers ikke var blevet udført.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.