Byråd til dagpengemodtagere: I skal samle skrald på fuldtid

I Sønderborg Kommune har de haft så gode erfaringer ved nytteindsatsen for kontanthjælpsmodtagere, at den nu også skal omfatte dagpengemodtagere.
To mænd i nyttejob rydder bjørneklo.
To mænd i nyttejob rydder bjørneklo. Foto: Scanpix/arkiv/Thomas Lekfeldt

Nu skal dagpengemodtagere i Sønderborg Kommune til at samle skrald på stier og strande.

Erfaringerne med at sende kontanthjælpsmodtagere ud for at vaske skilte og samle skrald har åbenbart været så positive, at Sønderborg Kommune nu har besluttet at bede dagpengemodtagerne i kommunen om det samme. Det skriver Jydske Vestkysten.

Indtil videre har 703 ledige været ude i nyttejob i kommunen, siden nyttejobordningen blev indført i 2014. Af de 703 ledige er 230 af dem i dag selvforsørgende.

- Det har været en bragende succes med over 200, der er blevet selvforsørgende samtidig med, at vi har fået vedligeholdt vores strande, stier og branddamme. Vi synes også, at nytteindsatsen vil være en god måde at give dagpengemodtagere, der har været længere tid væk fra arbejdsmarkedet, et lille skub og gøres bedre til et job, siger Jan Prokopek Jensen (S), formand i arbejdsmarkedsudvalget.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

Holde sig i gang ved at samle skrald

Nytteindsatsen adskiller sig fra virksomhedspraktikken ved at være målrettet de åbenlyst uddannelsesparate og jobparate borgere.

Derfor er det ikke et krav, at nytteindsatsen skal kvalificere de ledige bedre til et job som tangsamlere eller skilte-vaskere. I stedet skal nytteindsatsen holde den ledige borger aktiv, indtil personen kan starte i job eller uddannelse.

Arbejdstiden er på 37 timer ugentligt i op til 13 uger uden mulighed for forlængelse, hvor den ledige altså skal hjælpe med at holde strande og stier rene, rengøre skilte og reparere borde, bænke og skraldespande.

På trods af, at dagpengemodtagere nu også kan blive sendt ud for at rense skilte, er målgruppen for nytteindsatsen fortsat kontanthjælpsmodtagere, understreger Jan Prokopek Jensen (S) og næstformand for arbejdsmarkedsudvalget Petter Astrup (V).

De regner derfor ikke med, at mange dagpengenemodtagere vil blive berørt af det. I sidste ende bliver det a-kassen, der skal godkende, om en dagpengemodtager skal ud i nyttejob.

- Det skal kun bruges som allersidste mulighed og ske i samarbejde mellem medlem, a-kasse og jobcentret, siger Marita Geinitz, formand for 3F Als, der ikke har hørt om andre kommuner, der vil sende dagpengemodtagere ud i nyttejob.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.