Kloge indvandrere spilder talent
Ifølge en anden ny rapport vil ti procent flere udenlandske vidensarbejdere i job generere en milliard kroner i statskassen. Foto: Scanpix/Reuters/Alessandro Bianchi
Seks ud af ti indvandrere arbejder i job, de er overkvalificeret til. Minister lover at se på sagen.

På trods af at være kommet hertil med kandidatgrader inden for jura, biologi og it, må indvandrere tage til takke med at gøre rent, køre taxi eller levere roomservice.

Blot halvdelen af hovedstadens indvandrere med uddannelser fra tredjelande har et arbejde. Og af de få beskæftigede er 63 procent overkvalificeret til deres job, skriver Politiken.

Til sammenligning arbejder blot 22 procent af danske højtuddannede på et lavere funktionsniveau. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport om spildet af indvandrerressourcer fra KORA - det tidligere Anvendt Kommunal Forskning.

- Hvis en biolog gør rent, så bliver kompetencerne ikke udnyttet optimalt.

- Vi har folk til stede i landet, som kunne skabe vækst, og den enkelte vidensarbejder bliver ramt dobbelt, fordi deres kompetencer ruster år for år, hvis de bliver ved med at skure gulve, siger Chantal Pohl Nielsen, seniorforsker i KORA, til Politiken.

Efter seks års forskning på området vurderer hun, at niveauet af overuddannede indvandrere i København kan overføres til hele landet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil nu kigge de forskellige arbejdstilladelsesordninger efter i sømmene.

- Det kan ikke være meningen, at højtuddannede indvandrere skal arbejde inden for det ufaglærte område.

- Det er en af de ting, som jeg vil se nærmere på, når vi senere på året indleder drøftelser om, hvordan international rekruttering kan komme til at fungere bedre, siger hun.

Ifølge en anden ny rapport vil ti procent flere udenlandske vidensarbejdere i job generere en milliard kroner i statskassen.