Jordemødre: Giv alkoholrådgivning til gravide
Kvinder, der planlægger at blive gravide, skal kunne få landsdækkende rådgivning om konsekvenserne ved indtagelsen af blot små mængder alkohol. Det mener Jordemorforeningen. Foto: Colourbox
Ny forskning om gravide og alkohol understreger behovet for at oplyse folk, der gerne vil have børn, om konsekvenserne af selv lidt alkohol.

Der bør tilbydes rådgivning om alkoholens betydning til folk, som arbejder på at udvide familien.

Sådan lyder det fra danske jordemødre, efter en ny stor undersøgelse viser, at selv meget små mængder af alkohol kan være meget skadelige for gravide.

"Noget af det, vi mangler i Danmark, er et tilbud til kvinder og par, som planlægger at blive gravide. Det ville være rigtigt godt, hvis hvert jordemodercenter i landet havde et 'walk in'-tilbud med foredrag, hvor viden om alkohol meget fint kan have en plads," siger Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, til Newspaq.

Undersøgelsen dokumenterer, at bare to genstande om uger øger risikoen for en spontan abort med hele 50 procent, mens fire genstande om ugen fordobler risikoen.

Ifølge Lillian Bondo er problemet, at der stadig er unge mennesker, der gerne vil have børn, men som jævnligt drikker, indtil de finder ud af, de er gravide.

"Men når man så har drukket på sin vanlige ugentlige druk-byturer, er det kedeligt at vågne op til en graviditets-test, som man er glad for, men hvor man samtidig er nervøs for følgerne af det, man har drukket. Der tror jeg, at rådgivning kan nå længere ud," lyder det fra jordemoder-formanden.

Blandt jordemødre har man siden 2007 rådgivet efter Sundhedsstyrelsens råd, hvor man ud fra et forsigtighedsprincip har anbefalet kvinder, som er gravide eller planlægger at blive det, at de skal holde sig fra procenterne.

"Jeg vil da gå ud fra, at Sundhedsstyrelsen begynder at kunne kalde det her evidensbaseret eller videnskabeligt bevist," siger Lillian Bondo.

I Sundhedsstyrelsen tager man godt imod resultatet af undersøgelsen, men man fastholder forsigtighedsprincippet og ønsker endnu ikke at sige, at det er endeligt bevist.

"Vi har jo lagt os op af et forsigtighedsprincip på graviditetsområdet, sådan så vi siger - for at være på den sikre side - at de skal lade være med at drikke noget," siger Jette Jul Bruun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, til Newspaq.

I styrelsen vil den nye undersøgelse - som med andre undersøgelser - indgå i de overvejelser, Sundhedsstyrelsen jævnligt har på området i forhold til, om vejledningerne forsat officielt skal gives ud fra et princip om forsigtighed eller evidens.