Eksperter fraråder alkoholfri januar
At slå proppen i flasken en hel måned om året kan føre til en falsk følelse af sikkerhed og et større forbrug resten af året, advarer engelsk læge. Foto: Colourbox
At undlade alkohol i en måned er nytteløst, melder engelske specialister. Dermed går de imod Sundhedsstyrelsen anbefalinger herhjemme.

Det giver ingen mening at opgive alkohol i en måned, især ikke efter udskejelserne i julen.

Sådan lyder meldingen fra læger og specialister i The British Liver Trust, der er en hjælpeorganisation som støtter kampen mod leversygdomme blandt voksne, skriver BBC.

Eksperter er enige om, at en kort periode med fuldstændig afholdenhed ikke vil forbedre leverens sundhed. De anbefaler i stedet en mere langsigtet holdning, når det gælder alkohol.

Hos den britiske hjælpeorganisation ser man langt hellere, at folk istedet træffer en beslutning om at holde sig fra alkohol i et par dage hver uge hele året.

Herhjemme anbefaler Sundhedsstyrelsen fortsat, at man begynder året med 31 dages afholdenhed, skriver fpn.dk.

"Hvis man lader være med at drikke i en måned, skåner man kroppen for den store belastning, som alkohol er for kroppen. Samtidig får man mulighed for at opleve, at man får mere energi og større overskud til andre ting, og det kan måske føre til permanente ændringer i ens alkoholforbrug," siger Kit Broholm, specialkonsulent i alkoholvaner ved Sundhedsstyrelsen, til hjemmesiden.

"Derfor er det en god ide, at man prøver en måned uden alkohol," tilføjer hun.

Men ifølge den engelske læge Mark Wright kan en måneds alkoholudrensning faktisk skabe større skade end gavn.

"Afholdenhed for bare en måned i januar er lægeligt nytteløs. Det kan føre til en falsk følelse af sikkerhed og giver næring til tanken om, at du kan misbruge din lever lige så meget, som du har lyst, fordi du kan løse det med en måned fri," siger Wright til BBC.

Kilde: BBC og fpn.dk