Selv ét enkelt glas vin kan skade dit foster
Man bør lade vinen blive på hylden under graviditeten, viser ny dansk forskning. Foto: Colourbox
Risikoen for ufrivillig abort stiger kraftigt, hvis kvinden drikker blot to genstande om ugen, viser ny dansk undersøgelse.

Det er ofte blevet diskuteret, hvorvidt man kan tillade sig at tage et enkelt glas vin under graviditeten eller ej.

Nu viser ny dansk forskning, at selv et enkelt glas vin kan være farligt for fosteret, skriver videnskab.dk.

Undersøgelsen viser, at hvis du som gravid drikker blot to genstande om ugen, forøger du risikoen for spontan abort med hele 50 procent. Og hvis du drikker fire genstande, er risikoen fordoblet.

"Man har jo i mange år vidst, at meget alkohol under graviditeten er skadeligt, men man har været i tvivl om, det virkelig er skadeligt at drikke for eksempel et glas vi i ny og næ," siger Anne-Marie Nybo Andersen, en af forskerene bag undersøgelsen, til Newspaq.

"Vores undersøgelse viser med ret stor sikkerhed, at det faktisk er skadeligt at drikke ganske få genstande om ugen. Den baserer sig på helt almindelige gravide, som drikker helt almindeligt og ikke er ekstreme på nogen måde," understreger hun.

Drikker man én til to genstande om ugen øges risikoen for ufrivillig abort fra 10 til 15 procent, viser undersøgelsen. Basisrisikoen for alle almindelige gravide kvinder er anslået til, at ud af 100 gravide kvinder aborterer mindst ti i gennemsnit. Hvis alle hundrede drak de få genstande om ugen, ville tallet altså stige til 15.

Hvorfor blot et par genstande om ugen kan føre til spontane aborter, er ifølge Anne-Marie Nybo Andersen ikke nødvendigvis indlysende, men resultatet er ret overbevisende.

"Min anbefaling er derfor, at man undlader at drikke de første fire måneder af graviditeten, og mindst ligeså vigtigt at man undlader det, mens man forsøger at blive gravid," lyder det fra hende.

Undersøgelse er lavet blandt 91.843 gravide danske kvinder. Resultaterne er udgivet i det internationale tidsskrift International Journal of Epidemiology.