Iværksætter: Vi hører alle sammen stemmer

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse.

Jonathan Løw har været med i opstarten af 4 virksomheder samt skrevet 3 bøger om emnet. To af disse bøger er blevet #1 bestsellere – heriblandt 
GURUBOGEN

Hans filosofi handler om det, Jonathan Løw kalder for at lytte højere – Listen Louder.

 

Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

HVIS DU TROR, at det at høre stemmer kun er forbeholdt skizofrene eller alvorligt syge mennesker, så tro om igen. Du hører stemmer og monologer i dit hoved hver eneste dag.

Nogle af disse stemmer har styrke som et heavy-metal band. De fortæller dig måske, at du ikke er kreativ. Har en stor numse. Burde gøre noget mere ved et eller andet. De kan dog heldigvis også være venlige til tider.
Andre stemmer er mere poppede og lette. De taler måske om, hvad du skal have at spise eller forholder sig til noget, du netop læste på Facebook.
Og andre stemmer igen er easy-listening genren og overbeviser dig om, at du gerne må lægge dig ned på sofaen, snuppe et stykke chokolade og svømme hen til noget ligegyldigt fjernsyn.

ALLE STEMMERNE TAGER ordet på skift i dit hoved. Nogle er stærkere end andre, men først og fremmest gentager de sig selv igen og igen. De er vers og omkvæd i dit liv, og nogle omkvæd kan være yderst trættende at høre på i længden, men hvis du beder dem om at holde mund, så spiller de blot endnu højere inde i dit hoved.

Sådan er det for os alle sammen, og det er disse indre monologer, der gør det så svært at være nærværende og ægte lydhøre overfor andre mennesker. Stemmerne forholder sig nemlig konstant til de ting, vi selv foretager os og siger, men også til det andre gør og de ting, de ytrer. Stemmerne arbejder på det konkrete niveau i samtalerne, hvor de forholder sig til det direkte sagte, men de opererer også på meta-niveau og overvejer, hvorfor vedkommende mon siger det, personen gør, eller det toneleje, de siger det i.

Af alle ovennævnte årsager er det fuldstændig naturligt, at vi alle sammen har en tendens til:

• At lytte for at svare frem for at lytte for at lytte

• At dømme og vurdere udsagn frem for at møde disse udsagn med neutralitet og nysgerrighed

• At foretrække de udsagn der bekræfter os i vores egne tanker frem for de udsagn, der udfordrer vores status quo og egne tankerækker

• At fokusere på ego-systemer frem for øko-systemer.

Ikke desto mindre er det muligt at træne sine evner til at lytte højere, og gevinsterne ved at blive bedre til det er overvældende.

VI VIL NEMLIG opleve, at meget af støjen i vores hoved er selvisk, angst og til tider vred. Det er stemmer, der kan være selvtilfredse, selvhævdende og/eller selvdestruktive. Det kan også være stemmer, der skubber intimiteten med et andet menneske væk og vil gøre alt, hvad de kan, for at tage afstand til de individer, der forsøger at udfordre vores tænkning. Dvs. vores stemmer.

Vejen til at lytte højere går ikke igennem at dæmpe disse stemmer eller at stoppe dem. Prøver du det, så har det faktisk den modsatte effekt. Tvinger du dig selv til ikke at tænke på noget, så vil din hjerne helt automatisk tænke mere intenst på den pågældende ting end tidligere.

Vejen til at lytte højere går derimod ved at acceptere denne konstante symfoni af stemmer, men ikke tillægge den synderlig værdi. Verden er ikke indeni dit hoved, men i verden omkring dig. I naturen. I andre mennesker. I relationer. I de symfonier livet præsenterer for os for at blive en smule poetisk.

NÅR DU FØRST accepterer denne grundlæggende erkendelse og sandhed, så kan du træne dine evner til at lytte højere. Det gør du i praksis ved at lytte for at lytte. Så snart du prøver dette, så vil stemmerne gå i gang med at kommentere på det. At dømme det. Og det må du gerne lade dem gøre. Men mind dig selv om, at tankerne ikke alene udgør din virkelighed. Mærk dine fødder. Bemærk dit åndedræt. Lyt intenst til det andet menneske. Dér har du din virkelighed. Lyt til den. Omfavn den. Stol på den.

Når du lytter højere, så bliver stemmerne i dit hoved til skyer på himlen. De vil passere forbi hele tiden, men ligesom skyer opløses de igen. De kommer og går. Lad dem blot gøre det. Det er helt i orden. Det hele er lige præcis, som det skal være. Lige nu.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.