Island skal stemme nyt parlament til magten 28. oktober
Statsminister Bjarni Benediktsson udskrev parlamentsvalg i Island fredag. Der er nu sat dato på. Foto: Geirix/arkiv/Reuters
Præsident Gudni Johannesson har sat dato på nyt parlamentsvalg i Island.

De islandske vælgere skal sætte deres næste kryds ved et parlamentsvalg 28. oktober. Det meddeler landets præsident, Gudni Johannesson, ifølge Reuters.

Statsminister Bjarni Benediktsson udskrev valg fredag, men gav ved den lejlighed ikke en dato.

Det kommende valg er blevet en realitet, efter at et koalitionsparti har forladt regeringen på grund af en pædofiliskandale.

- Vi har mistet flertallet, og jeg kan ikke se noget, der tyder på, at vi kan genvinde det. Jeg udskriver valg, sagde Benediktsson før weekenden.

Han oplyste på det tidspunkt, at han foretrak at afholde valget i november.

Det er blevet rykket en smule frem og finder således sted cirka et år efter, at islændingene senest skulle i stemmeboksene for at sætte kryds.

Regeringskrisen blev udløst sent torsdag.

Her besluttede et af de tre koalitionspartier i regeringen, Lys Fremtid, at trække sig fra samarbejdet. Dermed havde regeringen mistet sit flertal i parlamentet.

Lys Fremtid trak sig oven på en skandale, der involverer statsminister Benediktssons far og en pædofilidømt mand.

Partiet beskylder Bjarni Benediktsson for ikke at have informeret regeringen om, at faren havde støttet den pædofilidømte mands forsøg på at få en ren straffeattest.

Ifølge nyhedsbureauet AP hjalp statsministerens far, Benedikt Sveinsson, den dømte med at søge om tilladelse til at "genrejse sin ære", så han kunne finde sig et arbejde.

Manden blev i 2004 fundet skyldig i at have voldtaget sin steddatter næsten dagligt i 12 år. Han blev idømt en fængselsstraf på fem år.

Da det kom frem, at dele af regeringen havde holdt oplysningen skjult fra offentligheden, besluttede Lys Fremtid at trække sig.

Koalitionsregeringen blev dannet af Benediktssons parti, Selvstændighedspartiet, liberale Viðreisn og Lys Fremtid oven på valget i oktober 2016.

Det seneste valg blev også afholdt før tid.

Islands daværende statsminister, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, gik af, efter at han blev afsløret i Panama-papirerne og kom under mistanke for skattesnyd.

/ritzau/