Irma og Harvey kan puste til væksten i USA's økonomi
Orkaners ødelæggelse koster umiddelbart vækst for økonomien, men kan på længere sigt sætte gang i væksten, når skaderne skal repareres, og bygninger genopbygges. Her raser orkanen Irma i Florida. Foto: Saul Loeb/AFP
Den umiddelbare effekt af orkanerne Harvey og Irma er negativ for USA's økonomi, men i 2018 kan det vende.

De to kraftige orkaner, der har ramt USA de seneste uger, kan øge den økonomiske vækst i 2018. Det sker, når orkanernes hærgen bliver fulgt op af genopbygning.

Det siger chefen for den amerikanske forbundsbanks afdeling i New York.

- Den langsigtede effekt af disse katastrofer er, at den økonomiske aktivitet stiger, fordi du skal genopbygge alle de ting, der er blevet beskadiget i stormene, siger William Dudley i et interview med tv-stationen CNBC.

Orkanernes umiddelbare påvirkning på økonomien er dog negativ. Det er et flertal af økonomer enige om i en rundspørge lavet af nyhedsbureauet Bloomberg News.

Den vurdering deler chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea.

- Der er simpelthen noget produktion, der går i stå på grund af oversvømmelser og de skader, som orkanerne forårsager. Der er lavere aktivitet i bygge- og anlægssektoren, og industri der går i stå.

- Men på længere sigt bliver effekterne mere positive, i takt med at genopbygningen går i gang. Nogle gange har vi set tidligere, at effekten på økonomien på den lange bane bliver svagt positive, siger han.

Da orkanen Harvey med voldsom kraft drev ind over Texas 25. august, blev en stor del af USA's olieraffinaderier sat ud af spillet, og Houston, USA's fjerdestørste by, gik stort set i stå.

Guvernøren i Texas, Greg Abbott, har tidligere sagt, at Harvey samlet kan have forårsaget ødelæggelser for op til 180 milliarder dollar, der er cirka 1,1 billion kroner.

Harveys hærgen kan sænke den økonomiske vækst i USA med 0,3 procentpoint i tredje kvartal, fremgår det af gennemsnitsskønnet fra 36 økonomer i Bloombergs undersøgelse.

Og orkanen Irma, der søndag gik i land i Florida, vil forstærke den tendens, siger økonom Michelle Meyer fra Bank of America i New York.

Hun har trimmet sit skøn for væksten i indeværende kvartal fra 2,9 procent til 2,5 procent.

- Tidligere har vi set, at det tager en del tid, før effekterne af genopbygningen slår igennem i de økonomiske nøgletal, siger hun.

- En del af opsvinget vil ikke kunne mærkes før første halvår (af 2018, red.), siger hun til Bloomberg.

Meget afhænger dog af, hvor store ødelæggelser Irma efterlader sig.

Miami og det sydlige Florida er blandt USA's største turistområder. Delstatens store produktion af citrusfrugter kan også blive ramt, siger Sean Snaith fra University of Central Florida til cnnmoney.com.

Torsdag viste den ugentlige opgørelse over antallet af førstegangsansøgere til dagpenge i USA den største stigning i over to år. Hovedparten af de nye ansøgere kom fra Texas.

/ritzau/