"Manden kan klare skånsomt arbejde i 30 timer om ugen."
Sådan skrev en praktiserende læge. Det var medvirkende til, at et pensionsselskab i første omgang afslog at udbetale erstatning til en håndværker.
Men en arbejdsulykke har vist sig at have langt større konsekvenser. Derfor får manden nu udbetalt penge fra Nordea Liv & Pension, hvor han har en privat pensionsordning, skriver Fagbladet 3F.
Ankenævnet for Forsikring har pålagt selskabet at betale. Ulykkesofret kan nemlig i virkeligheden kun klare at arbejde tre gange to timer om ugen.
Håndværkeren kom voldsomt til skade på sit arbejde. Han stod i en elevatorskakt med hovedet op mod elevatorstolen.
Pludselig faldt elevatoren, fordi et tandhjul ikke tog rigtig fat. Det var måske kun tre-fem centimeter, men manden fik et voldsomt tryk ned i hoved og nakke.
Han var i første omgang kun sygemeldt i kort tid. Men smerter i nakken tiltog. Det endte med, at han blev fyret.
Siden har han ikke haft almindeligt arbejde. For ikke så længe siden er håndværkeren kommet i fleksjob.
Pensionsordningen gav udbetaling, hvis manden mistede mindst halvdelen af sin erhvervsevne. Men pensionsselskabet har holdt fast i, at han ikke var så medtaget.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har afgjort hans arbejdsskadesag. De vurderer til gengæld, at han samlet har mistet 85 procent af sin erhvervsevne.
Syge kan opleve, at de og deres læge bedømmer deres helbred forskelligt. Måske mener lægen, at de er i bedre stand til at arbejde, end de selv oplever. Den slags situationen kan opstå, siger specialkonsulent Dorthe Rodian Arleth fra Praktiserende Lægers Organisation.
- Alle har ret til at finde en ny praktiserende læge. Det går som regel hurtigt med at skifte. Men jeg tvivler på, at en ny læge vil vurdere en patients helbred meget anderledes, siger Dorthe Rodian Arleth.
Nordea Liv & Pension efterlever afgørelsen fra ankenævnet. Manden får nu altså udbetaling for tab af erhvervsevne.