Inkassobureauer i panik vildleder skyldnere
Få flere penge. Vi sletter dig fra RKI. Bare skriv under her. Inkassobureauer vildleder og stævner gældsramte. Forbrugerrådet raser.

Gældsramte danskere bliver i disse dage udsat for helt nye metoder bedrevet af inkassobureauerne. De har nemlig et stort problem.

Hvis ikke skyldnerne inden nytår skriver under på – eller får fogedrettens dom for - at de skylder inkassobureauerne penge, risikerer bureauerne at måtte opgive at kradse penge ind.

Milliarder på spil

"Der er utvivlsomt et milliardbeløb, som bliver forældet ved årets udgang, og det er først nu ved at gå op for mange virksomheder, der har penge til gode," siger Karsten N. Müller, der er formand for brancheforeningen Danske Inkassoadvokater.

Inkassobureauernes ihærdighed skyldes, at nye regler om forældelse af gæld får virkning den 1. januar.

Fra den dato vil de ikke kunne gøre krav på renter og gebyrer af gæld, der er ældre end tre år - med mindre de har skyldnerens eller byrettens accept af gælden.

Renter og gebyrer kan, ifølge Forbrugerrådet, sagtens udgøre halvdelen af gælden.

Travlhed i retten

Fogedretterne over hele landet melder om hidtil uset travlhed.

"Vi har meget travlt og modtager i disse dage op mod 200 begæringer om at behandle gældssager. Normalt har vi 70," siger Mona Jørgensen, der afdelingsleder i Fogedretten i Næstved.

Men det er langt billigere for inkassobureauerne at få folk til at skrive under på, at de skylder penge.

"Så inkassobureauerne har travlt i disse dage. De har været alt for sent ude, og det ses på metoderne," siger Carsten Holdum, cheføkonom i Forbrugerrådet.

Et af de største inkassobureauer, Intrum Justitia, har netop sendt et brev til deres mange skyldnere i Danmark.

Det er et brev, som ifølge Carsten Holdum, er respektløst vildledende og sigende for inkassobranchens metoder.

Intrum Justitia tilbyder i brevet ”en enestående mulighed for at få luft i din økonomi.”

"Herudover vil vi slette eventuelle registreringer i diverse kreditoplysningsbureauer som f. eks. RKI."

"Det eneste vi kræver af dig er, at du underskriver…" (Se brevet her)

Værdiløs hjælp

"Brevet er typisk for inkassobureauerne," siger Carsten Holdum.

"De mere end antyder, at de vil låne folk flere penge, og slette dem fra RKI. Problemet er, at det vil de ikke. Det er ikke deres formål. Deres ærinde er blot at få underskriften for at beskytte sig mod, at renter og gebyrer forældes," siger Holdum, der på det seneste har set lignende alternative metoder fra andre inkassobureauer.

"Men sagen er, at det, som bl.a. Intrum Justitia tilbyder, slet ingen værdi har for de gældsramte," siger Carsten Holdum.

Han ville ønske, at bureauerne i stedet ville kommunikere ærligt for dermed at komme i dialog med kunderne om af afvikle gælden.

"De er uærlige, og det er respektløst og vildledende at stille forbrugerne i udsigt, at de kan få luft i økonomien og bruge flere penge, når det sidste de bør gøre er at bruge penge," siger han.

Kan ikke slettes

Heller ikke tilbuddet om at blive slettet fra RKI har, ifølge Forbrugerrådet, værdi, for registreringen forhindrer skyldnere i at optage nye belastende lån.

"I øvrigt kan Intrum Justitia ikke slette folk, som er registreret af andre inkassobureauer," siger han, og understreger, at skyldnerne bør erkende, at de har en gæld – og komme i gang med at afdrage den.

"Men det kræver altså, at begge parter behandler hinanden ordentligt,"siger Carsten Holdum.

Inkassobureauernes forening afviser kritikken og anbefaler skyldnere at hyre en advokat. Læs her.

Læs brevet

"Vi har stor forståelse..." skriver inkassobureauet til skyldnerne. Læs hele brevet her. (Pdf)

via Listen To News