Ulla er klar: ”Hvis vi skal have den konflikt, så tager vi den”
Ulla Fabricius er stadig klar til konflikt, hvis det er det, der skal til. Foto: Privatfoto og Avisen.dk
Kampgejsten består blandt de ansatte i SKAT, der vil blive ramt af lockout, hvis forhandlingerne om en ny overenskomst bryder sammen.

For to måneder siden brød forhandlingerne om ny overenskomst for de offentligt ansatte sammen. Forligsmanden har udsat konflikten de fire uger, som hun kan, og landet vil derfor rammes af storkonflikt, hvis der ikke lander en løsning senest 1. maj.

Ulla Fabricius er formand for Landsklubben HK Skat og repræsenterer godt 2.500 medarbejdere ansat i SKAT. Selvom de ansatte er der, hvor de gerne vil have en afgørelse af forhandlingerne, så består kampgejsten ifølge Ulla Fabricius.

- Der er stadig rigtig meget opbakning og gejst til at finde en ordentlig løsning. Hvis vi skal have den konflikt, så tager vi den, siger hun til Avisen.dk.

Vi kan ikke fornemme fremskridt

Selvom kampgejsten består, så er opfattelsen ifølge Ulla Fabricius, at forhandlerne på arbejdsgiversiden ikke har meget forhandlingsvillighed.

- Vi håber selvfølgelig stadig på en forhandling, og vi kan jo ikke vide, hvad der foregår i Forligsinstitutionen, men det er den fornemmelse, vi får. Jeg synes, det er påfaldende, at der tydeligvis ikke sker flere ryk i forhandlingerne, siger hun.

Forhandlingerne på statens, kommunernes og regionernes område brød sammen henholdsvis den 23., 26. og 27. februar. Derefter varslede lønmodtagerorganisationerne strejke for cirka 10 procent af deres medlemmer. Som modsvar varslede arbejdsgiverne lockout af samtlige offentligt ansatte. Selvom lockout ligesom strejke er et legitimt våben i den danske model, så mener flere inklusiv Ulla Fabricius, at lockout af alle offentligt ansatte er for voldsomt.

- Vi ryster virkelig på hovedet af, at det, som vi har gjort med 10 procent, vælger arbejdsgiverne at svare tilbage på ved at lamme hele landet. Det er en unødvendig optrapning, siger Ulla Fabricius.

Opbakningen har været over al forventning

De offentligt ansatte har oplevet massiv opbakning fra flere sider af befolkningen, og det var mere, end man turde håbe på. Ifølge Ulla Fabricius havde man for eksempel ikke regnet med at få så stor opbakning det private arbejdsmarked.

- Vi havde ikke regnet med opbakningen i den størrelsesorden. Vi har fundet ud af, at vi ikke bare ses som de dovne offentligt ansatte. Det har gjort det nemmere at blive ved med at kæmpe, siger Ulla Fabricius.

Samtlige af de offentlige arbejdsgivere og de offentligt ansattes forhandlere blev kaldt i Forligsinstitutionen kl. 10 i dag for at forsøge at lande en aftale.

Læs Avisen.dk's dækning af OK18