Iagttagere giver Danmarks bud på lægemiddelagentur topkarakter
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ses sammen med tidligere Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen, som har været med til at udarbejde den danske ansøgning om at huse Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix
EU-Kommissionen er lørdag kommet med en opsamling på 19 landes ansøgninger om at huse lægemiddelagentur.

- Vi står vanvittigt stærkt. Hvis det var objektive kriterier, så lå lægemiddelagenturet allerede i København i dag. Men nu er der et politisk spil, der går i gang, siger Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef i DI.

Meldingen kommer, efter EU-Kommissionen lørdag er kommet med en opsamling på 19 landes ansøgninger om at huse Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Det skal flytte fra London, fordi briterne er på vej ud af EU.

Medlemsstaterne skal til november stemme om den nye værtsby blandt andet ud fra kommissionens vurdering.

- Den følger medlemsstaternes beslutning om, at kriterierne skal være uvægtede, og udgør altså ikke nogen rangliste af nogen art, skriver EU-Kommissionen.

Den oplister punkt for punkt, hvad Danmark byder ind med i forhold til de krav, der er stillet på forhånd.

Vi stiller med en bygning, der lever op til kravene. Vi har direkte flyforbindelser til alle EU-hovedstæder undtagen Bratislava.

Og der er offentlig transport til lufthavnen med en frekvens på mellem 4 og 30 minutter fra den bygning i Ørestad, hvor lægemiddelagenturet i givet fald ville blive placeret.

Vi kan tilbyde daginstitutioner, skoler og formidle job til agenturets ansattes familier.

Desuden har vi præsenteret en plan for flytningen fra London til København, der sikrer kontinuiteten for driften af lægemiddelagenturet.

- Danmark står godt i forhold til de objektive kriterier, siger Dorte Sindbjerg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

- Der vil jeg mene, at vi faktisk ligger i top. Men i bund og grund er det ikke altafgørende. Når det kommer til stykket. For det handler også om politik, tilføjer hun.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender nye lægemidler og holder øje med de eksisterende lægemidler i EU. EMA har knap 900 arbejdspladser og mere end 3000 eksperter tilknyttet.

Den kommende værtsby får udover prestige også nye arbejdspladser, et vitamintilskud til økonomien i form af for eksempel mange hotelovernatninger og et styrket forskningsmiljø. Derfor har mange lande lagt et stort lobbyarbejde i at få EMA.

Regeringen har valgt Copenhagen Towers i Ørestaden til at skulle huse EMA, hvis Danmark bliver valgt. Regeringen har tilbudt EU at betale 20 års udgifter til husleje, ejendomsskatter, el, vand og varme.

Politiken har tidligere på ugen beskrevet, at regeringen budgetterer med udgifter for 1,7 milliarder kroner. Pengene kommer fra statskassens råderum.

/ritzau/