Hver fjerde DR-ansat tjener til topskat

Personaleomkostningen for en ansat hos DR er højere end hos landets to største private mediehuse.
En fjerdedel af de ansatte hos Danmarks Radio fik 507.934 kroner eller mere i bruttoløn i 2016.
En fjerdedel af de ansatte hos Danmarks Radio fik 507.934 kroner eller mere i bruttoløn i 2016. Foto: Camilla Rønde/Scanpix/arkiv

En fjerdedel af de ansatte hos Danmarks Radio får så meget i løn, at de tjener nok til at betale topskat.

Det skriver Finans.dk.

En fjerdedel svarer til, at knap 1.000 af DR's tilknyttede medarbejdere i 2016 tjente mere end 467.300 kroner efter arbejdsmarkedsbidrag - eller en bruttoløn på 507.934 kroner om året eller 42.328 kroner om måneden.

Finans.dk har desuden kigget på andre offentlige institutioner, og i store kommuner som København og Aarhus var det i 2016 omkring hver 20. ansatte, som krydsede grænsen for topskat. Hos DSB er tallet 14 procent.

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, RUC, mener, at tallene bekræfter den seneste tids kritik af, at lønniveauet er for højt hos DR.

- Der er ingen tvivl om, at DR skal have dygtige medarbejdere, så de kan levere god public service, men måske har det taget overhånd, siger han til Finans.dk.

Sammenlignes DR med andre mediehuse brugte DR et højere beløb på hver ansat i forhold til Danmarks to største private mediehuse; JP/Politikens Hus og Jysk Fynske Medier, skriver Finans.dk.

Finans.dk har kigget på årsregnskaberne for 2016 i landets største mediehuse og for en ansat i Jysk Fynske Medier var personaleomkostningen godt 523.000 kroner, hos JP/Politikens Hus 545.000 og hos DR 577.870 kroner. TV 2 topper med 651.429 kroner i gennemsnitlige personaleomkostninger for en ansat.

Æbler og/eller pærer?

DR's økonomichef, Niels Ammitzbøll, afviser at sammenligningen kan bruges til noget:

- Man kan ikke konkludere noget generelt om lønniveauet ud fra en sammenligning, der ikke tager højde for forskelle i medarbejdersammensætningen. DR er en arbejdsplads, hvor størstedelen af medarbejderne har mellemlange eller lange videregående uddannelser, typisk en uddannelse som journalist eller akademiker, hvilket naturligt nok afspejles i det gennemsnitlige lønniveau, siger han i en skriftlig kommentar til Finans.dk.

Niels Ammitzbøll mener, at en sammenligning skal ske på de enkelte personalegrupper. Han peger samtidig på den seneste lønstatistik fra Dansk Journalistforbund. Den viser, at gennemsnitslønnen er højere i JP/Politikens Hus end i DR for forbundets fastansatte medlemmer i de to mediehuse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.